veszélyes szokás

2021.02.14. 12:07

A drogokhoz hasonlítható a túlzott cukorbevitel hatása

Függőségeket nem okoz, de számos betegség kialakulását elősegítheti a cukor.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Szinte minden ételünk egyik alapvető kelléke, mégis kevesen tudják, hogy a cukor fogyasztása nagyon káros tud lenni a szervezetünkre. – A cukor gyorsan szívódik fel az emésztőrendszerből – mondta lapunknak Harangi Mariann, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikájának docense. – Gyorsan ad energiát a testnek, többek között hamar eljut az agysejtekhez is, ami szinte azonnal boldogságérzést vált ki az endorfin termelődésének hatására. Ilyen értelemben a cukor pszichés hatása valóban a drogokéhoz hasonlítható, bár a valódi, fizikai értelemben vett függőség nem alakul ki – tájékoztatott.

Függőséget ugyan nem okoz, de számos más betegség kialakulását előmozdíthatja. – Sajnos a cukor nagy mennyiségben elősegíti az elhízás kialakulását, emellett hozzájárul a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke kialakulásához is. Az a tény, hogy az ismert veszélyek ellenére az emberek jelentős hányada mégis túl sok cukrot fogyaszt, szintén a drogfogyasztáshoz hasonlatos, önveszélyes szokás – fogalmazott a szakember.

Az egészséges ételek segítenek a cukor elhagyásában
Fotó: illusztráció / Shutterstock

Mi számít túlzásnak?

Mindennapi tevékenységünkben is akadályozhat. – A cukor, illetve az egyéb gyorsan felszívódó szénhidrátok a vércukorszint jelentős emelkedését váltják ki, ami a hasnyálmirigy inzulintermelésének hirtelen fokozódásához vezet. A hirtelen emelkedő, majd csökkenő vércukorszint szédülést, remegést, gyengeséget, koncentrációzavart, álmosság- és fáradtságérzést és egy sor egyéb tünetet is okozhat – mondta. – Emellett ronthatja a tanulási és munkaképességet, de a fizikai aktivitásnak sem tesz jót. Extrém esetben a vércukorszint hirtelen emelkedése, majd esése ájulásos rosszullétet okozhat. Ilyenkor fontos annak tisztázása, hogy a tünetek hátterében nem áll-e valódi betegség, például kezdődő cukorbetegség, melynek kizárása természetesen orvosi feladat – hívta fel a figyelmet Harangi Mariann.

Honnan lehet tudni, hogy túlzásba esünk? – A pszichés „hozzászokás” jele, ha valaki rosszul érzi magát attól, hogy kihagyja a napi szokásos cukros üdítőjét, csokoládéját vagy süteményét, illetve nemcsak az otthonában, de a munkahelyén, az autójában vagy a táskájában is tartalékol cukrot vagy magas cukortartalmú ételt és italt – mondta. – A túlzott cukorfogyasztás miatti jelentős kalóriabevitel természetesen súlygyarapodást okoz, amely szintén intő jelnek tekinthető. Segíthetnek a környezetünkben élők, családtagok, munkatársak és barátok jelzései is, akiknek feltűnhet a normális mértéket meghaladó cukorfogyasztás – tette hozzá.

A nemzetközi szakmai ajánlások szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm cukrot fogyaszthatnak, a férfiak esetében a megengedett határ 37,5 gramm. – Manapság többnyire feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk, és alig van olyan, boltban vagy étteremben kapható étel, amelyben nincs cukor. Ezért a napi cukorbevitelt nehéz követni. További probléma, hogy a csomagolt élelmiszerek egy részénél nem szerepel a cukortartalom a csomagoláson, így még a tudatosan vásárlók sem követhetik ezt az adatot. Segíthet a nem feldolgozott, saját magunk által elkészített élelmiszerek fogyasztása, amivel legalább a hozzáadott cukor mennyisége követhető – tanácsolta a szakember.

Súlyosabb baj tünete is lehet

A pszichés függés leküzdését segíthetik az alternatív, lehetőleg természetes eredetű édesítőszerek, például a sztívia használata. – Az egészségesnek gondolt méz, nádszirup vagy barna cukor ugyanakkor nem sokban különbözik a fehér cukortól hatásait és kalóriatartalmát illetően – emelte ki Harangi Mariann. – Kerüljük az édesített üdítőket és szeszes italokat! Javasolt emellett a magas rosttartalmú, lassan felszívódó szénhidrátok, a zöldségek, a fehérjében gazdag ételek fogyasztása, melyek a jóllakottság érzéséhez hozzájárulva segítenek a nassolásról való lemondásban. Fontos emellett a megfelelő folyadékbevitel, de a rendszeres testmozgás és a megfelelő mennyiségű alvás is. – Bizonyos esetekben a túlzott cukorfogyasztás súlyosabb pszichés probléma, például depresszió tünete, ilyenkor szakember bevonása szükséges a megoldásához – hívta fel a figyelmet.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában