Suhanás szembeszélben

2020.10.21. 15:05

Felvillanyozó alternatíva: még hegymenetben is hasít a pedelec

Használatával kevesebb lesz a forgalmi dugó, így az autók is kevésbé fognak szennyezni.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az utóbbi években egyre többen vásárolnak elektromos kerékpárt a hagyományos biciklik helyett, mióta megjelentek a pedelec rendszerű elektromos kerékpárok. – A pedelec egy mozaikszó, a pedal electric cycle szavakból összerakva, és nagyjából úgy fordíthatnánk, hogy pedálozással működtetett elektromos kerékpár. Nyugat-Európában ez a trend már nagyjából egy évtizede tart, ezért ott mára már az eladott kerékpárok csaknem fele pedelec kerékpár – válaszolta a Napló kérdésére Murlasits Attila bringabolt-tulajdonos. – Hazánkban még csak az utóbbi két évben indult be erőteljesebben az elektromos rásegítéses kerékpárok elterjedése, évente még csak nagyjából 4-6 ezer pedelec bringa talál gazdára, de a piac fejlődése jól látható – tette hozzá.

Többet ad

Alapvetően azért jobb egy elektromos kerékpár, mint a hagyományos, mert kitágítja a határokat, és nagyobb szabadságot ad a bringásnak. – Egy pedelec biciklivel nem az út meredekségétől, hanem a beállított rásegítési fokozattól függ, hogy mennyire könnyű feltekerni az emelkedőn. Könnyebb elindulni is, nem jelent gondot a szembeszél vagy a nagyobb terhek cipelése – részletezte Murlasits Attila. – Ezáltal bátrabban, gyakrabban és nagyobb távra mernek elmenni az emberek, akár még idősebb életkorban is. Sokan használják az elektromos kerékpárokat munkába járásra, hiszen így nem kell megizzadni a megtett úton, de mégis megvan a napi mozgás – jelentette ki. – Leginkább a városi közlekedésben, a személygépjárművek kiváltásával járul hozzá a környezetvédelemhez az elektromos bicikli.

„Minél többen váltanak elektromos kerékpárra, annál jobban csökken a légszennyezettség a városokban. Azzal, hogy kevesebb lesz a dugóban való álldogálás, még azok is kevésbé fognak szennyezni, akik megmaradnak az autójuknál”

– fűzte hozzá.

Murlasits Attila-archív

Edzettebb érzést ad

Az elektromos bicikliknek két fő típusa van. – A régebbi elektromos kerékpárokat gázkarral lehet működtetni, mint a robogókat. Ezek segédmotoros kerékpárnak minősülnek. A pedelecnek hívott újabb modellek viszont pedálozással szabályozzák a rásegítés mértékét. Minél gyorsabban és erősebben teker a bringás, és emellett a kezelőfelületen minél magasabb fokozatot állít be, annál jobban rásegít a beépített elektromos motor – osztotta meg a bringaboltok tulajdonosa. – Egy pedelec bicikli a törvények értelmében kerékpárnak minősül, hiszen úgy használja az ember, mint egy normál bringát, csak közben úgy érezheti magát, mintha sokkal fittebb, edzettebb és fiatalosabb lenne – folytatta. – Az elmúlt évek tapasztalatai és a nemzetközi statisztikák alapján a pedelec rendszerű, tehát az elektromos rásegítéses kerékpárt vásárlók gyakrabban és többet kerékpároznak, mint korábban, mivel többet mozognak, így fittebbek, egészségesebbek, sőt boldogabbak is lesznek – mondta.

– Tájékozódni kell, mielőtt valaki ilyen kerékpárt vásárol, mivel nem olcsó. Mi ingyen letölthetően, mindenki számára elérhetővé tettük az Elektromos kerékpárok nagykönyvét, melyben minden eddig felmerült fontos kérdésre választ adunk, többek közt a kiválasztási szempontokat illetőekre is. Javasoljuk, hogy az érdeklődők a vásárlás előtt próbáljanak ki többféle rendszerű elektromos kerékpárt is – tanácsolta a szakember.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában