életmód

2020.01.26. 14:52

Nem csak divatból használják a nők a póthajat

Különböző eljárásokkal lehet dúsítani, hosszabbítani a hajkoronát.

Fotó: Kiss Annamarie

Nem új keletű dolog, népszerűsége azonban nem szenvedett csorbát a póthaj felhelyezésének. Különböző technikák közül válogathatnak azok, akik hosszabbítani vagy dúsítani szeretnék hajkoronájukat. A szegényebb országokban a nők eladják a hajukat, a gyárak copfonként felvásárolják ezeket, majd különböző kezelések után forgalomba hozzák. Találkozhatunk a „piacon” indiai, ázsiai, közel-keleti hajjal, de elérhető szintetikus haj is, ami sok színben és textúrában létezik. A felhelyezésnek különféle technikái vannak, például ragasztással, hőillesztéssel, gyűrűzéssel, varrással vagy csomózással is lehet dúsítani a hajkoronát. Mindegyik eljárásnak vannak előnyei és hátrányai is.

– A varrás volt a legrégebbi technika, nincs semmilyen eszközigénye, csak lefonom vízszintes sorokra a saját hajat, ahhoz hozzávarrom a tresszelt póthajat. Később jelent meg a hőillesztés, a gyűrűzés és a csomózás – ismertette az eljárást Zöld Erzsébet debreceni fodrász. Hozzátette: – A technika kiválasztása hajfüggő: melyik típust bírja el a vendég haja, melyiket tudja kezelni. Van, akinek ritkább vagy vékonyabb szálú a haja, másnak erősebb, vastagabb szálú. Nem mindegy, hogy dúsítjuk vagy hosszabbítjuk a hajat. Azt fontos leszögezni, hogy nem csak divatból döntenek a póthaj felhelyezése mellett a nők, nagyon sokan azért kérik, mert ritka a hajuk. Aki már kopaszodik, annak nem ajánlott a vendéghaj, hiszen annyira gyenge a hajhagymája, hogy nem bírja el, de akinek szülés vagy szőkítés miatt rövidebb, ritkább a haja, annak nyugodt szívvel felrakom – hangsúlyozta a fodrász.

A hőillesztés kényelmesebb

A vendéghaj általában többször felhasználható, azonban a felhelyezést bizonyos időnként meg kell ismételni.

– Minden hajfélére rá tudom rakni a póthajat, csak nem mindegy, hogy mivel. Én a hőillesztést szeretem a legjobban, ez a legkényelmesebb, nyilván ennek is megvan az ideje: kéthavonta le kell cserélni. Sok helyen azonban rosszul rakják fel, így rossz tapasztalat van ezzel kapcsolatban az emberekben. Ez a technika egy kicsit hajpocsékoló, mert kéthavonta fél centivel rövidebb lesz a vendéghaj. A varrott haj gyorsabb, olcsóbb is, sokan azért szeretik azt jobban – osztotta meg tapasztalatait Zöld Erzsébet.

A hőillesztést keratinnal végzi, ennél a technikánál a póthajat tincsekre választják, a végét bevonják ragasztóanyaggal, melyet a felrakás előtt felmelegítenek és a hajtőre helyeznek. Mivel ragasztóval helyezik fel a tincseket, oldószerrel leszedhető, nem tépi ki a hajat eltávolításkor. A debreceni fodrász kihangsúlyozta, a hajhosszabbítást, csak igazi vágott copfból csinálja, nem dolgozik műszálas hajjal.

– Egy normális vágott copfot nehéz beszerezni, mert mindenhol elterjedt az indiai zacskós haj, amit 15-20 ezer forintért lehet beszerezni az internetről, és sokan azt árulják európai hajnak – tudatta Zöld Erzsébet.

KD

Trendi a műszálas fonás

A póthajak mellett igen nagy népszerűségnek örvendett nyáron az a fonástípus is, melyet műszálas, színes hajakkal turbóztak fel a fodrászok.

– A kánikula idején a dúsított fonások csak műszálas hajakkal történnek, így nem csúszik szét a frizura, akár egy hétig is kitart. Holland fonás az, amikor két oldalra le van fonva a haj, de lehet csuriba, kicsi apró tincsekbe is fonni. Tavaly nyáron nagyon nagy divatja lett ennek a technikának, a hároméves kislány és az 55 éves nő is ugyanúgy kérte. 2018-ban még idegenkedtek ettől, pedig külföldön már tíz éve vannak ilyen színes hajak – fogalmazott a debreceni fodrász. Bár ősszel és télen nem jellemzőek ezek a fonások, nyáron minden bizonnyal újra láthatjuk a fesztiválok tarka, kedvelt hajviseletét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában