Jegyzet

2019.08.01. 11:51

Egyszerűen szeretem

Barak Beáta

Már majdnem elkezdtem mentegetőzni, hogy ismét csak a tetszetős demagóg retorikával élve hozom elő a „panelséghez” való viszonyomat, emelve a ma amúgy is divatos nosztalgiafaktort, amikor örömmel nyugtáztam, hogy a Modem új tárlata a régió elsősorban paneles technológiával épült lakótelepeit kutatja.

Kérdésükre a válaszom: igen, létezik lakótelepi/panelidentitás; s bár a szüleim hamar kimenekítették a családot onnan – még egy rendes lánykiadót sem lehet tartani ott jogcímen, na meg elég sok szobanövényünk volt –, a panel színe, szaga, tapintása az ott megélt érzésekkel együtt belém ivódott. Sőt, bármikor felkelek karácsonykor, lépnék ki a tapétás-lambériás, piros műbőrrel behúzott sarokülővel ellátott, hűvös étkezőbe, hogy az összecsukható asztalon megnézzem a fenyőfát. Vagy ugyanott, az ikervonalon (nem kapott mindenki azonnal sajátot) tárcsázzam az ötjegyű számot, hogy megkérdezzek valakit a negyedikről: lejössz?

Nekem a panelség másrészt maga a megtestesült egyszerűség és hulladékcsökkentés. Újságpapír a kuka aljában, szaladj le gyermekem, vidd le a szemetet, cseréld ki a szódát, daráld le az ábécében a kávét, tedd oda a kotyogóst; egy tévénk van, szappan van és habfürdő, ketten osztozunk a gyerekszobán, annyi ruhánk és cipőnk van, amennyi kell, anyu sminkszerei elférnek a fürdőben, gyűjtjük a papírt, nincsenek flakonok (bár már a habjoghurt bejött), szülinapra tortát sütünk, nyáron reggelire lecsót eszünk, s irány a strand. Oké, nem voltunk tökéletesek, a tejeszacskót is eldobtuk – tavasszal elő is került a Dunából tökéletes állapotban…

Összegezve: saját gyermekem instasztoriján révedezve úgy adnék egy gondolatbeli fülest a bekövetett influenszernek (is), amiért nekik hiszik el a tizenévesek, hogy a műanyag szívószál helyett legyen fém. Mondjuk a fém is hülyeség szerintem, de csináljátok, csak mentsük meg a világunkat az évtizedek alatt rárakódott reklámfelületektől, a kis fenszi (fancy) véleményvezér foglalkozásoktól, a filterezett posztoktól, az unatkozástól és az utcán kávézástól. Menjetek haza, és tegyétek hasznossá magatokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában