Bronzérem

2023.07.25. 18:46

Szilágyi Áron megszerezte a magyar küldöttség első érmét a vívó világbajnokságon

A férfi kardozók egyéni versenyében a dobogó harmadik fokára léphetett fel a magyar versenyző a Milánóban tartott olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

MW

A harmadik helyezett Szilágyi Áron a milánói vívó-világbajnokság férfi kardversenyének eredményhirdetésén 2023. július 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A MiCo Konferencia és Rendezvényközpont vívóhelyszínén felállított főpást előtt megtelt a lelátó, több mint kétezer néző figyelte a látványos elődöntős, döntős programot.

A háromszoros ötkarikás aranyérmes, tavaly világbajnok magyar vívó a georgiai Beka Bazadze, az üzbég Musza Ajmuratov, az olasz Luca Curatoli és a lengyel Szymon Hryciuk legyőzésével jutott elődöntőbe, ahol Eli Dershwitzcel csapott össze.

SZILÁGYI Áron
Szilágyi Áron (j) és az amerikai Eli Dershwitz a milánói vívó- világbajnokság férfi kardversenyének elődöntjében 2023. július 25-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás:  MTI

Sokáig egyértelműen az történt a páston, amit eltervezett, gyorsabb volt ellenfelénél, látványos és egyértelmű tusokkal már 10-4-re is vezetett. Ezt követően azonban a 2018-ban vb-ezüstérmes amerikai magára talált, fokozatosan felzárkózott, Szilágyi pedig - aki a nap folyamán addig esélyt sem adott ellenfeleinek - nem tudott váltani, legalábbis eredményesen nem. Dershwitz 13-13-nál egyenlített, és az utolsó két találatot is ő adta.

Jött egy blokk, egy üresjárat, ellenfelem leváltott, picit más ritmusban, sokkal agresszívebben jött, nem tudtam reagálni

– elemezte elődöntőjét Szilágyi Áron, majd hozzátett, hogy:

Volt egy-két pechesen kapott találatom, pontosabban inkább határozatlan mozdulatom, amiből nem tudtam kiszabadítani a kardomat, és ahogy nyomta előre a sajátját, ő talált, én meg nem. El is ment az önbizalmam, amikor utolért. Nem jó ezt megélni, mert azt éreztem, hogy a kezemben van ez az asszó.

Az elődöntő menetét elemezve azt mondta, azért nehéz egy ilyen helyzetet kezelni, mert 13-10-nél azt érzi az ember, hogy ha folytatja, amit eddig csinált, akkor vége lesz az asszónak, aztán kap egy tust, meg még egyet, az ellenfél kiegyenlít és ott kellene elgondolkozni, hogy mit is csináljon.

SZILÁGYI Áron
Szilágyi Áron (j) és az amerikai Eli Dershwitz a milánói vívó- világbajnokság férfi kardversenyének elődöntőjében 2023. július 25-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás:  MTI

Elismerte ellenfele teljesítményét, mint mondta,

jót váltott, meglepőeket húzott, nem adta fel, harcolt, küzdött.

A bronzéremnek egyelőre még nem tud örülni - folytatta -, már csak azért sem, mert amikor bekerült a legjobb négybe, az addigi vívása alapján nagyon úgy érezte, hogy meg lehet nyerni ezt a világbajnokságot.
A döntőben aztán meglepően simán éppen Dershwitz győzött a világranglista éllovasával, Sandro Bazadzével szemben, ezzel az Egyesült Államok első vb-aranyát szerezte ebben a szakágban.

Szilágyi ezt megelőzően 2013-ban, Budapesten volt vb-bronzérmes, az idei, júniusi Európa Játékokok is harmadik lett, és a magyar küldöttség első érmét nyerte a milánói világbajnokságon.

A vb az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám - egy világkupához képest egyéniben két és félszeres szorzóval - mindenképpen benne lesz majd az összesítésben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában