Maradjon meg a varázs

2022.06.14. 15:33

A kormány támogatja az európai futball jelenlegi nyílt és érdemalapú versenyrendszerét (videó)

Szijjártó Péter közölte, hazánk beavatkozó félként állást foglalt a Szuperliga-kezdeményezéssel szemben az Európai Bíróságon az UEFA oldalán, és szóban is ki fogja fejteni a magyar álláspontot.

A kormány támogatja a futball nyílt és érdemalapú versenyrendszerének megőrzését, ezért Magyarország beavatkozó félként állást foglal az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) oldalán a Szuperliga-kezdeményezéssel szemben az Európai Bíróságon – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben.

A tárcavezető Aleksander Ceferinnel, az UEFA elnökével egyeztetett, és ezt követően kijelentette, hogy „a futball sava-borsát az adja nemzetközi szinten is, hogy a klubok költségvetésétől, a játékoskeretek minőségétől függetlenül adódhatnak meglepetések”.

Ezt a varázst ölte volna meg az a kezdeményezés, amelyet néhány európai topklub Szuperliga néven indított. Egy zárt versenyrendszert hoztak volna létre, amelybe érdem alapján nem lehetett volna bekerülni, csak a pénzügyi mutatók alapján

– tette hozzá.

Emlékeztetett rá, hogy az UEFA fellépett ezzel szemben, így próbálva megőrizni

a jelenlegi európai versenyrendszert, amely lehetőséget biztosít a kisebb országok csapatainak is arra, hogy akár a legnagyobbakkal, a legjobbakkal is összemérjék időről-időre az erejüket.

Majd hozzátette, hogy az ügyben eljárás indult az Európai Bíróság előtt, s a tárgyalásra július 10. és 12. között fog sor kerülni.

Szijjártó Péter közölte: ezen a kormány képviselője is jelen lesz, ugyanis hazánk beavatkozó félként állást foglalt ebben a perben az UEFA oldalán, és szóban is ki fogja fejteni a magyar álláspontot.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a keddi genfi találkozón átadta Ceferinnek a kormány érvelését tartalmazó dokumentációt.

A miniszter végül hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet futballnemzet és futballszerető nemzet.

Jóérzés, hogy az elmúlt időszakban már a nemzeti válogatott eredményei is visszaigazolják azt a sok-sok befektetést, beruházást és közös munkát, amelyet a magyar futball fejlesztése érdekében a szakemberek az elmúlt években elvégeztek

– húzta alá.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond, miután állampolgársági dokumentumokat adott át Puskás Ferenc legendás labdarúgó unokájának és dédunokájának a Bozsik Arénában 2022. április 1-jén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában