Kisebbségi jogok

2024.02.21. 22:57

Zsigmond Barna Pál: szerdán van az anyanyelv nemzetközi napja

"Ma van az anyanyelv nemzetközi napja. Nekünk, magyaroknak különösen fontos ez a nap, hiszen a külhoni közösségek mindennapjait és jövőjét is jelentősen befolyásolja, hogy a szülőföldjükön hogyan szabályozzák az anyanyelv használatát" - mondta szerdán az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

MW

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond Budapesten, a XII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon 2023. december 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

 Zsigmond Barna Pál úgy fogalmazott: mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a törvények és az azokon alapuló gyakorlat egyaránt megfelelő legyen szerte a Kárpát-medencében. 

Kiemelte: 

jelenleg Ukrajnában a legaggasztóbb a helyzet. Kijevtől azt várjuk, hogy a kisebbségi jogok tekintetében térjen vissza a 2015 előtti szabályozáshoz, tartsa be a Velencei Bizottság, az Európa Tanács ajánlásait 

- tette hozzá. 

"Sajnos azt tapasztaljuk, hogy az Európai Unió nem kezeli kellő komolysággal a nemzeti kisebbségek védelmét, a Soros kottájából játszó baloldali politikusoknak és bürokratáknak egyáltalán nem fontos ez az ügy" - fogalmazott. 

"Szerintünk azonban ezeknek a közösségeknek a megóvása európai minimum kell hogy legyen" 

- hangsúlyozta. 

Éppen ezért továbbra is kitartunk amellett, hogy 

Ukrajna uniós csatlakozása elképzelhetetlen a kárpátaljai magyar közösség jogainak visszaállítása, megerősítése nélkül 

- emelte ki a kormánypárti politikus. 

"Minden magyar felelős minden magyarért" - zárta szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában