Petőfi 200

2023.06.18. 21:19

Petőfiről szóló összművészeti előadás lett az év zenei eseménye

A Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című, középiskolásoknak készült összművészeti előadás kapta a Petőfi Zenei Díj Év zenei eseménye díját - tájékoztatta a Kertész Imre Intézet az MTI-t.

Mw

Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója (k) és Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója (j) átveszi az "Év zenei eseménye 2023" díjat Wolf Kati énekestől (b) a Petőfi Zenei Díjátadó Gálán az A38 hajón 2023. június 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

A Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című, sodró lendületű, modern, koncertszínházi produkció a középiskolások nyelvén, látványosan mutatja be Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmét, a költő forradalmi lelkületét, verseinek szenvedélyét, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő jelentőségét a költő életében, de az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korában felerősödött értékek: a szabadság, a hazaszeretet is megelevenednek a darabban. 

A szövegkönyvet - Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával - Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta, a produkció a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében készült 

két szereposztásban: Petőfi szerepében Zámbori Soma vagy Berettyán Nándor látható, Szendrey Júliát Bánovits Vivianne, Katona Kinga alakítja, míg narrátorként Berecz István vagy Szabó Sebestyén László működnek közre. 

A darabot táncos betétek is színesítik Bíró Márton, Lázár Anna Dóra, Popovics Márk és Pálinkó Johanna előadásában. 

A produkció gerincét Petőfi versei adják, amelyek közül kilencet népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően.

 A produkcióban szereplő Petőfi-versmegzenésítések klipjeit február óta elérhetőek a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján. 

Az ingyenes előadás március 15-én, Budapesten, a Hagyományok Házában dupla teltházzal mutatkozott be, májusban a Müpában is láthatta a közönség. 

A produkció országjáró körúton hat vidéki helyszínen - Balassagyarmaton, Zalaegerszegen, Békéscsabán, Nyíregyházán, Szolnokon és Debrecenben - csaknem 5000 diák előtt mutatkozott be a Petőfi 200 - Közös jó a szabadság című programsorozat részeként. 

A dalokból készült válogatáslemez március 15-én jelent meg digitális terjesztésben a Kertész Imre Intézet gondozásában. 

A Petőfi 200 - Közös jó a szabadság programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap - Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatta - áll a közleményben. 

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány képviseletében a díjat Ugron Zsolna, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója és Szabó Tamás programigazgató vette át - közölték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában