Közös élmény

2023.05.07. 19:50

Audionarrációval mutatják be a Kőszívű - A Baradlay-legenda című musicalt az Erkel Színházban

Látássérültek számára audionarrációval kísérve mutatják be a Kőszívű - a Baradlay-legenda című musicalt május 21-én 19 órakor az Erkel Színházban.

A Kőszívű - A Baradlay-legendát az audiónarrációnak köszönhetően mindenki egyaránt élvezheti majd. A képen: Polyák Lilla és Fehér Tibor

Forrás: Metropol

Fotó: Máté Krisztián

 Az előadás a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a MusicalNeked Produkció és a Civilút Alapítvány együttműködésében valósul meg.

A program nagykövete Lengyel Zsófia, a Mindenki Képes Egyesület elnöke, látássérült parasportoló. Az előadásra a látássérült emberek kedvezményesen vásárolhatnak jegyet - olvasható a Musical Neked Produkció MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a darab a három Baradlay fiú, Ödön, Richárd és Jenő, valamint édesanyjuk fordulatos, izgalmas története az 1848/49-es forradalom és szabadságharc viharában.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy Magyarországon több tízezer olyan látássérült ember él, aki a színházi előadásokat csak audionarrációval élvezheti igazán. Az akadálymentesített előadáson az audionarrátor "elbeszéli" a színpadon látható vizuális üzeneteket (testbeszéd, mozgás), hozzásegítve a látássérült nézőket a teljesebb élményhez.

A vak és gyengénlátó emberekhez a narrátor által elmondott információ fej- vagy fülhallgatón keresztül jut el, így az ép látású nézőkkel együtt élvezhetik az előadást.

A május 21-i Kőszívű - A Baradlay-legenda előadáson Szőke-Tóth Cecília audionarrátor biztosítja az egyenlő esélyű hozzáférést a Tour Guide System rendszerén keresztül.

A közleményben idézik Ruttkay Rékát, a Civilút Alapítvány elnökét, aki kiemelte: a színházi élmény mindenkié, ezért kezdeményezték az együttműködést a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével, valamint a MusicalNeked Produkcióval. "Együttesen meg tudjuk valósítani, hogy a vak és gyengénlátó emberek is átéljék a musical varázsát" - mondta.

Lengyel Zsófia, a Mindenki Képes Egyesület elnöke a projekt nagyköveteként vesz részt az előkészületekben, érintettként hírét viszi az akadálymentesített színházi előadásnak.

Szabó László, a musical producere szerint a színház a legösszetettebb művészeti élményt adja: képek, hangok, mozgás, látvány egysége. A musicalben pedig még ott van a muzsika is. Mint mondta, büszkék rá, hogy színházi produkcióikat az elmúlt csaknem három évben százezer néző látogatta. "Aligha létezik nagyobb kihívás és nagyobb öröm egy színházi produkciónak, mint hogy olyan embereknek játsszon, akik nem látnak. Büszkén és izgatottan készülünk az előadásra!" - fogalmazott.

Az audionarrált előadást és a kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget az MVGYOSZ is meghirdeti tagjai, illetve tagszervezetei körében. A kedvezményre jogosító kuponkódot az MVGYOSZ tagegyesületeitől kaphatják meg az érdeklődők - áll a közleményben.

"A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége elkötelezetten dolgozik azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek akadálymentesen férhessenek hozzá a közszolgáltatásokhoz, beleértve ebbe a kulturális értékekhez való egyenlő esélyű hozzáférést is" - idézik Nagy Sándort, az MVGYOSZ elnökét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában