Nívós kínálat

2022.12.31. 15:18

Csokonai, Petőfi, Madách és a Himnusz előtt is tiszteleg 2023-ban műsoraival a közmédia

Rengeteg kulturális tartalommal készül a közmédia 2023-ban is, számos műsorral emlékeznek például Csokonai Vitéz Mihály születésnek 250., Petőfi Sándor és Madách Imre, illetve a Himnusz születésének 200. évfordulójára – mondta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) program-főigazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Pető Zoltán, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) program-főigazgatója nyilatkozik a közmédiának a teljes Aranybulla sorozat stábvetítésén, amelyen meghívott vendégek is részt vettek az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. december 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Pető Zoltán hangsúlyozta, a közmédia legfontosabb küldetése, hogy ne csak a jelenkor történetét mondja el és tudósítson róla, hanem dolgozza fel és mutassa meg az ezeréves keresztény Magyarország történelmét és kulturális hagyatékát is.

Ennek szellemében készült el és tűzte műsorára az MTVA az Aranybulla című hatrészes történelmi sorozatot, amelyet december végén vetített a Duna csatorna. Pető Zoltán elmondta, sok pozitív visszajelzés érkezett az Aranybulla kiadásának nyolcszázadik évfordulója alkalmából készített filmsorozatról, amelynek várhatóan a filmes folytatását is elkészítik jövőre az alkotók.

Kiemelte, egyre több történelmi témájú film készül Magyarországon, és ez igaz lesz a 2023-as évre is.

Jövőre lesz Csokonai Vitéz Mihály születésének 250., Petőfi Sándor és Madách Imre születésének kétszázadik évfordulója, illetve a Himnuszt is pontosan két évszázaddal ezelőtt vetette papírra Kölcsey Ferenc. Ezekről a jeles évfordulókról a közmédia is megemlékezik, a Petőfi-bicentenárium alkalmából műsorra tűzik az MTVA megrendelésére és finanszírozásában készült A helység kalapácsát, továbbá a János vitézt vagy a Petőfi életét bemutató Szabadság és szerelem Partiumban című dokumentumfilmet

 – sorolta Pető Zoltán.

Mint elmondta, 

január 1-én a Dunán és az M5 kulturális csatornán a műsorok között egy-egy Petőfi-verset fognak bemutatni, hétfőtől pedig az M5 mellett a Duna csatornán és a Kossuth rádióban is minden nap látható és hallható lesz majd egy-egy Petőfi-költemény.

A Duna januári premierkínálatában látható a Keleti Ágnes életéről vagy a trianoni békediktátumról szóló film, ezt követően pedig valamennyi emlékév tartalmáról folyamatosan beszámol majd a közmédia.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában