Nagy siker

2022.06.30. 11:30

Rekord részvétellel zajlott le az idei Múzeumok éjszakája

Az országos rendezvényt csaknem 330 ezren látogatták, kétszer annyian, mint a tavalyit.

Nagy sikerrel, rekord részvétellel zajlott le az idei Múzeumok éjszakája. Hoppál Péter a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában elmondta: a szombati országos rendezvényt csaknem 330 ezren látogatták, kétszer annyian, mint a tavalyit.

Több mint 430 intézményben összesen 2500 aktivizáló program valósult meg országszerte június 25-én szombaton. Az intézményeknek sikerült megszólítaniuk az átlagembereket, átment az üzenet, hogy kulturálódni, múzeumba menni igenis jó

– mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

A Múzeumok éjszakáját, a közgyűjtemények országos rendezvénysorozatát huszadik alkalommal rendezték meg.

Hoppál Péter kiemelte: egyetlen este alatt 329 ezer 174-en léptek be a múzeumok rendezvényeire, ami kétszer annyi, mint a tavalyi 164 ezres látogatószám.

A budapestiek a vidékieknél is nagyobb mértékben növelték a részvételüket az eseményen. Boldogok vagyunk, hogy a pandémia két éve után az intézmények országszerte tele voltak.

Hoppál Péter hangsúlyozta: a Múzeumok éjszakája kiváló lehetőség arra, hogy a múzeumok, a könyvtárak a levéltárak bevonzzák kapuikon belülre azokat is, akik az év során munkájuk, életkörülményük miatt nem tudtak ellátogatni közgyűjteményekbe.

A hazai közgyűjtemények arra törekednek, hogy a 21. századi ember számára próbáljanak vonzó szabadidő eltöltési alternatívát kínálni. A múzeumpedagógia eszköztára, illetve az interaktív kiállítások sora sokat fejlődött az elmúlt évtizedben. Az Európai Unióban GDP arányosan Magyarország költ legtöbbet kulturális célokra, és ebben ott van a múzeumok felújítása, valamint új létesítmények építése, amilyen például a Néprajzi Múzeum vagy a Magyar Zene Háza

– mondta Hoppál Péter.

Borítókép: A légoltalomtól a katasztrófavédelemig című kiállítás egy részlete Szolnokon 2022. június 25-én, a múzeumok éjszakáján. Fotó: MTI/Mészáros János

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában