„Itt a zászló, csak, legények alája”

2022.03.09. 16:34

Nagyszabású programokkal készül a Hagyományok Háza a nemzeti ünnepre

A szervezők szeretettel várják a játszani, táncolni, énekelni és kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket.

A Hagyományok Háza igényes műsorkínálattal két helyszínen és online várja az ünneplő közönséget a március 15-ei héten. A palettán gyermekműsorok, népművészeti programok, házi muzsikálás és a Magyar Állami Népi Együttes összeállítása szerepelnek.

5 napos műsorsorozattal emlékezik a Hagyományok Háza az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulójára.

Március 11-én délelőtt az Intézmény iskolai csoportok programjára, délután pedig családi népművészeti programra várja az érdeklődőket. 10 órakor kezdődik a Jönnek a huszárok! című összeállítás Navratil Andrea és a Békás Banda új rendhagyó ismeretterjesztő, énekes és mesés zeneórájával, valamint az azt követő énektanulással és verbuválással.

Ezután az egybegyűltek kézműveskedéssel idézhetik fel a forradalom és szabadságharc dicső emlékét. Délután 5 órakor a gyermektáncház tárja ki kapuit. A szervezők szeretettel várják azokat a játszani, táncolni, énekelni és kézműveskedni vágyó gyerekeket szüleikkel, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival.

Online is lehet csatlakozni az eseményekhez

Március 15-én, este 7 órakor a nézők online tekinthetik meg a Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos című előadását. Az összeállítás a magyar romantika korszakának nemzeti megújulási mozgalmát idézi fel a zene és tánc nyelvén. A nemzeti tánc kialakulásának, majd a szájhagyományban való továbbélésének állít emléket.

Az est folyamán azok a régies táncok villannak fel, amelyeket a romantikus mozgalom forrásul használhatott fel a nemzeti egység megteremtése érdekében.

Az ugrós, vonulós páros táncok mellett legnagyobb benyomást az egykori katonatáncokból kialakult szóló férfitáncok tették a kortársakra. Ezért a reformkorban a katonai sorozás, a verbuválás alkalmával használatos lassú, nemes veretű verbunktánc és zenéje vált a magyar karakter leghitelesebb kifejezőjévé. Az ebből kialakult társastánc, a palotás a felsőbb körök társasági táncaként jelenítette meg legsikeresebben a magyar öntudatot.

Március 17-én este 6 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum ad otthont az Összehangoló – A Pilvax zenéje című zenés összejövetelnek. Az est a házi muzsikálások bensőséges hangulatát eleveníti fel. Ez alkalommal a zeneszerető közönség egy kettős jubileumra emlékezhet, 125 éves a tárogató, 200 éve pedig Petőfi Sándor született. A ’48-as forradalom és szabadságharcra emlékező koncerten a neves előadók, Sándor Norbert tárogatóművész és Lisztes Jenő cimbalomművész zenével és verssel idézik fel a XIX. század, ezen belül a reformkor kulturális életét.

Részletes információ a Hagyományok Háza honlapján érhető el.

Borítókép: Hagyományok Háza  
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában