Ünnep

2022.02.26. 22:33

Ünnepi koncertet rendeztek a Terror Háza Múzeum alapításának 20. évfordulója alkalmából

A kormányfő a videójában felidézte a múzeum megnyitójának megrendítő pillanatait.

Ünnepi koncertet rendeztek a Terror Háza Múzeum előtt, az Andrássy úton az intézmény alapításának 20. évfordulója alkalmából szombaton. A programot archív felvételek, kisfilmek és színpadi beszélgetések színesítették.

"Ez egy sikertörténet" - idézték a rendezvényen kezdetén Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Háza Múzeum megnyitása 20. évfordulójára küldött üzenetét. "Többé nem a volt kommunisták mondják meg, hogy mi a jó, mi a rossz, mi az igaz és mi a hazug, hanem végre azok mondhatják el, akiket letaposott ez a rendszer" - idézték a  miniszterelnök szavait a kommunizmus áldozatainak emléknapja és a múzeum alapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett koncerten.

Mint a rendezvényen felidézték: húsz évvel ezelőtt, 2002. február 24-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapja előestéjén nyitotta meg kapuit a Terror Háza Múzeum, emléket állítva a nyilas és kommunista diktatúra áldozatainak.

A kormányfő a videójában felidézte a múzeum megnyitójának megrendítő pillanatait. A Terror Háza Múzeum létrejöttének fontosságát hangsúlyozva úgy fogalmazott: "itt a kommunizmus és a nácizmus közötti kapcsolatnak egy egyszerűen elmondott, a hasonlóságot kifejező megtestesülése van".

Mint mondta, a Terror Háza Múzeumban az áldozatoknak van neve és sorsa, amit ők mondanak el. "A tetteseknek is van neve meg arca és a kettő nincs összekeverve, amit a kommunisták ügyesen csináltak egészen ennek a Terror Házának a létrejöttéig, megalapításáig" - fogalmazott.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a szombati eseményen kiemelte, hogy a létrehozott múzeum, azok az építészeti megoldások, amelyeket kívülről és belülről alkalmaztak, mennyire időtálló, és ugyanez igaz a kiadványokra is. Az a keretezés, amelyben a történetet elmeséljük, az nem kopott - mondta.

Mint mondta, ebben a felgyorsult világban a történelemmel kevesebbet foglalkozunk. Soha nem volt aktuálisabb, mint ma, a Terror Háza megszületése, létezése és a tartalma - hangsúlyozta.

A történelemnek szüksége van arra, hogy fiatal maradjon, és újra és újra emlékeztesse a benne élőket arra, hogy mindig meg kell ismerni a részleteket és a történések okait, mert ha ezt nem tesszük, akkor a jelenben nem fogunk tudni jó döntéseket hozni - mondta.

Hangsúlyozta, hogy döntéseink az adott pillanatban, stratégiai döntéseink pedig hosszú távon határozzák meg, hogy milyen irányba megy az ország.

Úgy fogalmazott: a történelem amellett áll, aki jó döntéseket hoz. Mindig megmutatja, hogy hiába vannak az embernek tervei, a történelem mindig beleszól, hiszen más nemzetek, népek, régiók döntéseit nem tudjuk befolyásolni. Kifejtette, hogy ami a szomszédunkban történik, az túl van azon, hogy Magyarország érdemben befolyásolhatta volna. "Egyetlen kiút van abból, ami most van, az pedig a béke. Minél hamarabb álljon vissza a béke, mert egyébként mindenkinek csak rosszabb lesz" - mondta.

Az eseményen elhangzott, hogy az eltelt 20 évben hétmillió látogatót fogadott a Terror Háza Múzeum. Az állandó mellett sok időszaki kiállítás, konferencia, megemlékezés, kerekasztal-beszélgetés és különböző kiadványok fémjelzik az intézmény elmúlt két évtizedét.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója kiemelte: élete meghatározó pillanata volt a múzeum megnyitása. Nagy élmény volt, hogy mennyien eljöttek, mennyien érezték úgy, fontos, hogy kimondjuk azt, mi történt velünk a totális diktatúrák alatt, mit éltünk át a kommunizmus alatt, kik a tettesek, kik a hősök és kik az áldozatok - mondta. "Amikor ez a hatalmas tömeg itt állt mécsessel a kezében, akkor éreztem azt, hogy valami nagy dolgot hoztunk létre, amit ez a húszéves évforduló is igazolt" - tette hozzá.

Kiemelte: sokkal többet elértek, mint amiben akkor reménykedett. Felmutatták az igazságot. Aki végignézi a kiállítást, megtudja az igazságot arról, ami velünk történt. Mint mondta, fontos, hogy sok fiatal, diák érkezik a múzeumba, és megismeri a múltnak ezt a részletét. "Mert muszáj tudnunk, hogy min mentünk keresztül, hiszen az az ígéret számunkra a legfontosabb, hogy ezt soha többet ne engedjük meg, hogy velünk bárki ilyet tegyen" - hangsúlyozta.

Kiemelte: a múzeum azért jött létre, hogy az emberellenes diktatúrákat bezárják ebbe a múzeumba, hogy ne legyen terük az életünkben.

Az ingyenesen látogatható szabadtéri rendezvény fellépői között volt a Kerekes Band, Tóth Gabi, Radics Gigi és Vastag Csaba. Az előadók egyenként 30 perces élő koncerttel készültek. A koncert idején a Terror Háza Múzeum épülete nemzeti színű fénybe öltözött.

A színpadi beszélgetések meghívott vendége volt Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese, Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója. Kovács Ákos énekes, zeneszerző, F. Kovács Attila építészmérnök, látványtervező és Fábry Sándor műsorvezető, dramaturg, aki videóüzenetben idézte fel a Terror Háza Múzeum létrehozásához fűződő emlékeit.

A koncert alatt a Terror Háza Múzeum csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet pénzgyűjtő akciójához. A megemlékezőknek lehetőségük volt arra, hogy pénzadománnyal támogassák az Ukrajnából Magyarországra menekülőket.

Borítókép: Tóth Gabi énekesnő a Terror Háza Múzeum alapításának 20. évfordulója alkalmából szervezett ingyenes koncerten a múzeum előtt 2022. február 26-án. MTI/Kovács Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában