Nosztalgia

2022.02.17. 17:48

Könyv született a Volt egyszer egy beatkorszak blog történeteiből

A Mindenki! - koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából című kötet a 60-as, 70-es és 80-as évek hazai koncertjeinek világába repít vissza.

A Vass Norbert által összeállított könyv a rajongók és az előadók visszaemlékezéseiből íródott az NKA Hangfoglaló Program támogatásával, és számos sztorival, gazdag képanyaggal mutatja be a korszak könnyűzenéjét - közölte a kötetet gondozó Cser Kiadó csütörtökön az MTI-vel.

A kötet hősei az élőben előadott dalok, bár a koncerttörténetek nem csak róluk szólnak, hanem alkalmat adnak a szerelemmel, barátsággal, közösséggel, az alkohollal vagy a rendfenntartókkal történt találkozások felidézésére is.

A kötet ötletét adó, a Volt egyszer egy beatkorszak blogon 2020 tavaszán meghirdetett pályázatra érkező karcolat- vagy novellaszerű anyagok, valamint a bennük megidézett előadók visszaemlékezései a korszakban eligazodást segítő fogalmakat (Ifjú Gárda, ORI, Pajtás újságot, Piramis-brigádok, táncdalfesztiválok) magyarázó esszékkel, valamint a szóba kerülő helyszíneket bemutató írásokkal egészülnek ki.

A könyv Ábel Kornél, András Tamara, Bicsérdi Ádám, Bihari Balázs, "Bogyó János", Bátyi Zoltán, Bókkon Gyula, Csaba Zoltán, Csapó Éva, Csatári Bence, Fábián Titusz, Felméry Tamás, Gazda Albert, Hajda Iván, Héra Gábor, Hímer Bertalan, Hornos Árpád, Jakobetz László, Jászfalvi József, Jávorszky Béla Szilárd, Jobbágy Gyula, Kabai József, Korbely György, Koszits Attila, Kovács Béla, Kovács László, Kovacsics András, Majnik László, Nagy Krisztina, Nyőgéri Tünde, Ócsag Andrea, Rozsonits Tamás, Stróbl Eszter, Szarvas Károly, Tamás Nándor, Tass Bálint, Troszt Béla, "Vándor Tamás", Vass Norbert, Völgyi Béla Tibor és Vörös András írásainak felhasználásával készült.

A kötetben megszólal a közelmúltban elhunyt Balázs Fecó, Benkő László és Kóbor János, mellettük Bródy János, Czippán György, ef Zámbó István, Flamm Ferenc, Frenreisz Károly, Karácsony János, Kurucz Attila, Miklóska Lajos, Nádor Katalin, Nagy Feró, Pataky Attila, Schuster Lóránt, Soltész Rezső, Solti János, Szigeti Ferenc, Takáts Tamás, Török Ádám és Zorán.

Borítókép: Az Omega együttes tagjai 1966-ban az Eötvös klubban: Benkő László, Kovacsics András, Mihály Tamás, Laux József. A felvétel az Ilyen ez a háború? című film forgatásakor készült (Fotó: Fortepan/Adományozó: Schiffer Pál)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában