Kegyelet

2022.02.23. 10:12

Alexander Brodyt az Emmi saját halottjának tekinti

A február 12-én 89 éves korában meghalt író, üzletember, reklámszakember a magyar irodalom mecénásaként is tevékenykedett.

A közelmúltban elhunyt Alexander Brody világhírű amerikai-magyar üzletembert az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti.

A február 12-én 89 éves korában meghalt író, üzletember, reklámszakember a magyar irodalom mecénásaként is tevékenykedett. Családjában többen is kapcsolódtak az irodalomhoz, nagyapja Bródy Sándor író, nagybátyja a szintén író Hunyady Sándor volt - közölte az Emmi kedden az MTI-vel.

Mint írták, tizenöt éves korában került az Egyesült Államokba, ahol felvette az Alexander Brody nevet. A Princetoni Egyetem elvégzése után a reklámszakmában helyezkedett el, több mint négy évtizedet felölelő pályafutása során a Young and Rubicam nevű cégnél kifutófiúból - tehetségének és szaktudásának köszönhetően - egészen a nemzetközi igazgatói pozícióig jutott.

Munkája során rengeteget utazott, nemzetközileg is elismertté vált a szakmában. 1993-ban vonult vissza az Ogilvy and Mather elnöki pozíciójából, Magyarországra költözött és az irodalom felé fordult.

Elindította az Alibi 6 hónapra könyvsorozatot, könyveket írt és próbálta minél ismertebbé és elismertebbé tenni a magyar irodalmat. Nagyapja emlékére megalapította a Bródy Sándor-díjat elsőkötetes írók számára, illetve mecénása volt a Bolyai János alkotói díjnak.

Borítókép: MTI/ Komka Péter 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában