Budavári Palotanegyed

2021.12.14. 15:02

Átadták a megújult Habsburg-kaput és a Halászó gyerekek teraszát

Idén nyílt meg a palota rekonstruált Szent István-terme, majd az eredeti formájában visszaépített Lovarda is.

Átadták a Budavári Palotanegyedben kedden a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújult Habsburg-kaput, illetve a Halászó gyerekek kútját és teraszát, amely szabadtéri kiállítással és adventi vásárral várja a látogatókat.

A Nemzeti Hauszmann Program célja helyreállítani a Budavári Palotanegyed világörökségi helyszínhez méltó állapotát, egyben kialakítani egy olyan városrészt, amely színvonalas eseményekkel és programokkal szólítja meg a közönséget – mondta el Sikota Krisztina, Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

Sikota Krisztina emlékeztetett arra, hogy idén megnyílt a palota rekonstruált Szent István-terme, majd az eredeti formájában visszaépített Lovarda is, amelynek környezetében megújult a Csikós-udvar, visszaépítették a Stöckl-lépcsőt és a Hauszmann-rámpát, valamint új lifteket alakítottak ki.

A program fontos állomása a Sándor-palota előtti Habsburg-kapu, az onnan a dunai teraszokig vezető lépcső, valamint a Halászó gyerekek teraszának megújítása is.

Sikota Krisztina elmondása szerint a díszes építmény Hauszmann Alajos tervei szerint készült, a kovácsoltvas kapu és a kerítés pedig Jungfer Gyula munkája. A kerítés sarkára nemrég került vissza Donáth Gyula grandiózus turulszobra, amely szintén teljes körű helyreállításon esett át. A tavaly megújult Mátyás kútja után 2021 végére a Halászó gyerekek kútjának rekonstrukciója készült el, a szobor körül pedig az eredeti méretére építették vissza a kútmedencét, de helyreállították a környező zöldfelületeket és burkolatokat is.

Kiss Henrietta, a Várkapitányság sétavezetője felidézte, hogy a második világháborúban sérüléseket szenvedett Habsburg-kapu helyreállítását a hetvenes és a nyolcvanas években végezték el, az építmény állapota azonban azóta sokat romlott.

Most helyreállították a kapu kőfelületét, pótolták a hiányzó kovácsoltvas betéteket és megoldották a vízelvezetési problémákat is. Az 1900-ban átadott Halászó gyerekek kútja Senyei Károly szobrász alkotása, amely óriási harcsával viaskodó kisfiúkat és egy őket figyelő kislányt ábrázol.

Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs igazgatója a Nemzeti Hauszmann Program jelenleg zajló beruházásairól szólva elmondta, hogy a Dísz téren már megkezdték az egykori Honvéd Főparancsnokság és a Vöröskereszt-székház rekonstrukcióját, a Szent György téren pedig a József főhercegi palota, valamint alatta a Fehérvári-rondella helyreállítását, de folyamatban vannak a Budavári Palota A és B épületének rekonstrukciójához szükséges kutatások is.

Az újjászületett Halászó gyerekek terasza a Várnegyed múltját megidéző, ünnepi szabadtéri kiállítással és adventi vásárral nyílt meg a nagyközönség számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában