Magyar költészet

2021.10.15. 07:10

Változatos programmal folytatódik a Pilinszky100 rendezvénysorozata

Az eseményeken eddig csaknem 100 ezer ember vett részt, a szervezők célja, hogy év végégig ez a szám megduplázódjon.

Forrás: Fortepan

Fotó: Hunyady József

Változatos programmal, irodalmi beszélgetésekkel, november 26. és 27. között pedig kétnapos, több generációt megszólító Pilinszky Piknikkel várja az érdeklődőket a Pilinszky100 elnevezésű rendezvénysorozat.

A Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulójához kapcsolódó Pilinszky100 elnevezésű programsorozat januárban indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum, vagyis a PIM és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, Juhász Anna irodalmár szerkesztésében.

A Petőfi Kulturális Ügynökség tájékoztatása szerint az első fél évben leginkább beszélgetéseket, videókat, irodalmi utazásokat felsorakoztató centenáriumi megemlékezés szeptembertől rendhagyó irodalomórával, irodalmi sétával, kétheti beszélgetésekkel, egy emlékkönyv kiadásával és a Pilinszky Piknikkel várja az érdeklődőket. Továbbá olyan alkotók csatlakoznak az előadók, megszólalók sorához, mint Lator László, Ágh István, Földes László Hobo, Márton László, Udvaros Dorottya, Mezey Katalin és Zalán Tibor.

Az iskolásokat is megszólítják a programokkal

A centenárium keretein belül szeptembertől indultak el a kifejezetten a fiatalokat, középiskolásokat megszólító programok, vagyis a rendhagyó irodalomórák.

Az órák célja az, hogy Juhász Anna irodalmár szakmai vezetésével bemutassák és közelebb hozzák az ifjúsághoz a 20. század meghatározó alkotóját. A programmal a fővárosi és a vidéki középiskolásokat szeretnék megszólítani. Az órákat az iskolákban vagy egyéb budapesti helyszíneken rendezik meg. A rendhagyó irodalomórákra az érdeklődők a [email protected] címen keresztül jelentkezhetnek.

Minden 2. héten irodalmi beszélgetésen vehet részt

A Pilinszky100 centenáriumi sorozat gerincét a januárban indult, kétheti beszélgetések adják.

Pilinszky Jánosról gondolkodni annyit tesz, mint a költészetről gondolkodni.

A legközelebbi beszélgetésen, október 21-én Petőcz András és Géczi János költő érkezik a PIM dísztermébe. Ezt követően olyan vendégeket hallgathat meg a közönség, mint Mispál Attila, Hafner Zoltán, Győrffy Ákos, Halmosi Sándor, Falcsik Mari, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla és Lővétei Lázár László.

Ezenkívül a Pilinszky irodalmi séta is folytatódik az őszi időszakban. A következő alkalom október 16-án lesz, vendégként Makranczi Zalán színművész vesz részt a programon.

Izgalmas programokkal készülnek novemberre

November 26. és 27. között Pilinszky Piknik, vagyis két napon át tartó, számos programot felvonultató ünnepség lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A programok között rendhagyó irodalomóra, beszélgetés Pilinszky fotográfiáiról, koncert, könyvbemutató, irodalmi beszélgetés, filmvetítés és felolvasószínház is szerepel.

Olyan programokkal készülnek a szervezők, amelyek élményszerűen mutatják be a 20. század egyik legfontosabb költőjének életművét.

November 26-án, pénteken többek között Bánki Éva, Regős Mátyás, Nagy Lea, Zalán Tibor, Bogyay Katalin, Ugron Zsolna és Lator László méltatják a költő munkásságát. Ezenkívül rendhagyó tárlatvezetést tartanak a Két portré / Mészöly-Pilinszky 100 kiállításon Wirth Imrével, a tárlat kurátorával. Ezenkívül Pilinszky-emlékkönyv bemutató is várja a közönséget, a költő fotográfiáiról pedig Bartis Attila és Dobos Tamás beszélget.

November 27-én, a költő születésének 100. évfordulóján Földes László Hobo és Seress Zoltán színművészek előadása várja az érdeklődőket.

A filmklubban a Psyché című filmet vetítik, Cserhalmi György és Gelencsér Gábor részvételével. Pátkai Rozina zenésztársaival lép fel. Továbbá egy Pilinszky-előadás is szerepel a programok között. Ágh István, Márton László, Mezey Katalin író mellett Udvaros Dorottya és Kovács Ferenc Öcsi egy emlékesttel készül.

A programokról részletesebb információ a PIM és a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán található.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában