az ország legnagyobb harangjátéka

2021.08.14. 19:00

Pótolják a győri városháza harangjait

Győr szabad királyi várossá válásának 750. évfordulója alkalmából az önkormányzat pótolja az első világháború alatt a városháza tornyaiból eltűnt harangokat. 37 harang érkezett az innsbrucki Grassmayr harangöntödéből a megyeszékhelyre, amelyeket a Baross híd felöli kistoronyba emeltek be.

Gyõr, 2021. augusztus 11. Ipari alpinisták emelik helyükre csörlõvel a gyõri városháza tornyának új harangjait 2021. augusztus 11-én. Az innsbrucki öntõdébõl érkezett 37 darab új harang a 750 évvel ezelõtti királyi várossá válás évfordulójához kapcsolódó közelgõ ünnepségek alkalmából szólal meg. MTI/Krizsan Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester a beemelés előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kecskeméti városháza harangjátéka mellett az ország legnagyobb harangjátéka lesz a győri.

Közölte:

valamennyi harang az innsbucki Grassmayr harangöntödében készült idén nyáron, ahol 1599 óta öntik a harangokat.

A bronzharangok játéka hangterjedelemben három oktávot ölel fel, a hatvonalas C hangtól a háromvonalas C hangig terjed a skála – tette hozzá. A harangjáték szeptemberben indul.

A győri városháza tornyának új harangjai a beemelés előtt 2021. augusztus 11-én
Fotó: Krizsan Csaba / MTI

A polgármester elmondta, hogy az 1805-ben öntött és az első világháború során rekvirált tűzharang helyébe is egy öntött új harang érkezik a nyugati toronyba, várhatóan december 6-áig. A tűzharang később a negyed, fél, háromnegyed és egész ütéseket üti majd, emellett lengetve, harangnyelvvel is megszólalhat a nagyobb ünnepségek alkalmával.

Dézsi Csaba András úgy fogalmazott, hogy a harangjáték zene, így az emberek lelkéhez szól, ami különösen fontos a járványos időszakot követően, emellett turisztikai vonzerővel is bír.

Most Balázs harangszakértő azt mondta, hogy európai kitekintésben az egyik legpontosabb hangolású harangjátéknak tekinthető a győri.

A harangokat egyedileg készítették, 1100 Celsius-fokon öntötték, különlegességüket pedig a forma kialakítása adja, mert véglegesen az határozza meg a hangjukat

- közölte.

Kiemelte azt is, hogy a másik különlegesség a hangterjedelem, mert a három oktáv annyira széles, hogy a könnyűzenei és a klasszikus zenei irodalomnak szinte a legtöbbjét el tudja játszani.

A harangok mintegy félszáz zeneszámból fognak játszani

- mondta Most Balázs, hozzátéve, hogy kialakítanak egy évközi blokkot, amelyben hétköznap húsz zeneszámot játszanak majd, hétvégenként pedig öt tematikus – matiné, operett, népdal, klasszikus és könnyűzenei – blokkból játszanak. A könnyűzenei blokkot az önkormányzat szavazásra bocsátja közösségimédia-felületein – jelezte.

Mindezek mellett a nagyobb egyházi és állami ünnepekre is összeállítják az ünnepi zenei programot – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában