Krimi

2023.09.22. 10:13

Halálos lehet, ha így próbálunk spórolni az üzemanyagon

Borzasztó veszélyeket rejt magában ez a házi módszer.

MW
Car,Mechanic,Changing,Oil,-,Model,And,Oil,Motion,Blurred.
Fotó: Levent Konuk / Forrás:  Shutterstock

Elképesztően veszélyes oktatóvideó terjed a TikTokon. A felvételből kiderül, hogyan lehet házi dízelolajat előállítani növényi olajból.

Egy szakértő azonban elmondta, miért nem szabad ezzel a módszerrel próbálkozni.

Graham Conway, a Select Car Leasing ügyvezető igazgatója szerint nemcsak az autós, de az autó számára is végzetes veszélyeket rejt magában.

Az első és legfontosabb kérdés az, hogy dízeljárműve üzemelhet-e növényi olajból készült házi dízellel. A dízelmotorokat úgy tervezték, hogy meghatározott típusú üzemanyaggal működjenek, így a házi készítésű dízel használata kiszámíthatatlan motorviselkedéshez, teljesítményvesztéshez, túlzott füstkibocsátáshoz és akár katasztrofális motormeghibásodásokhoz is vezethet" – mondta a szakember a life.hu. cikke szerint.

Mint írták, az olaj nagy viszkozitása eltömítheti az üzemanyag-befecskendezőket, ami a motor gyengüléséhez vezethet az új motoroknál, de a régebbi motoroknál is hasonló problémákat okozhat, és megsérülhetnek a vezetékek.

Arra is fontos odafigyelni, hogyan tároljuk a benzint vagy a gázolajat, hiszen ezek gyúlékonyak, tűz-és robbanásveszélyesek, főleg ha például éghető anyagok közelében tároljuk, mondjuk egy garázsban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában