Siklóernyős baleset

2022.09.16. 05:50

Nem ismerte be bűnösségét a vértesszőlősi katonai mentés koordinátora

Nem ismerte el a bűnösségét az a férfi, aki 2020-ban parancsokként koordinálta egy fák közé zuhant siklóernyős kimentését, azonban nem a körülményeknek megfelelő módszert választotta, emiatt a siklóernyős lezuhant a fáról. Pár nappal később a kórházban meghalt.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A férfi 2020 júliusában parancsnokként helikopteres kutató-mentő szolgálatot látott el, amikor az egységüket Vértesszőlős közelébe riasztották egy a fák közé zuhant siklóernyős kimentéséhez.

Miután a parancsnok a csörlőzéses mentést veszélyesnek találta, a mentés koordinátorának javaslatára alpinkötél leengedésével próbálkozott.

 

Azonban anélkül kezdte meg a helyszín megközelítését a helikopterrel, hogy a körülményekről, különösen a forgószárny keltette légáram mértékéről tájékozódott volna. 

 

A manőver közben a rotorlapátok olyan nagy turbulens légáramlatot keltettek, hogy a faágak letörtek,

 

A fán lévő siklóernyő belobbant, a siklóernyős pedig a földre esett és megsérült. 

 

Egy hónappal később a kórházban meghalt. A lehulló faágak miatt megsérült egy mentésben részt vevő mentős is.

Az ügyészség a gép parancsnokát légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésével vádolta meg. Miután az előkészítő ülésen a vádlott nem ismerte be bűnösségét, a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában