A legsúlyosabb büntetés

2022.06.18. 01:08

Élete végéig fegyházban tartanák a futónő gyilkosát

Első fokon életfogytiglani fegyházra ítélték R. Szilvesztert a soroksári futónő meggyilkolása miatt azzal, hogy legkorábban 35 év letöltése után szabadulhat feltételesen. A fellebbviteli ügyész azonban pénteki perbeszédében a táblabíróságon tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta aljas célból elkövetett emberölés, szexuális erőszak és kifosztás miatt.

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetés kiszabását indítványozta R. Szilveszterre pénteken a Fővárosi Ítélőtáblán a fellebbviteli ügyész a soroksári futónő meggyilkolása miatt - írja a Magyar Nemzet.

A fellebbviteli ügyész aljas célból elkövetett emberölés, szexuális erőszak és kifosztás miatt kéri a legsúlyosabb büntetés kiszabását.

A Fővárosi Főügyészség 2019 nyarán emelt vádat az elkövetéskor 35 éves, ukrajnai születésű R. Szilveszter ellen.

Az elsőfokú ítéleti tényállás szerint:

az esti futóedzését végző 36 éves áldozatra a Soroksár környékén hajléktalanként élő R. Szilveszter támadt rá 2013. szeptember 25-én este. Hátulról ütötte le áldozatát, egy bokros területre hurcolta, letépte az asszony alsó ruházatát, majd megerőszakolta. Azért pedig, hogy a nő később se forduljon a rendőrséghez, egy öt milliméter vastagságú kötéllel megfojtotta a hanyatt fekvő nőt. Végül hátrakötözte a futónő kezeit, magához vette a mobiltelefonját, fülhallgatóját, és elmenekült.

A Fővárosi Főügyészség szexuális erőszak, kifosztás és emberölés bűntettével vádolta meg. A Fővárosi Törvényszék 2021. október 15-én kihirdetett elsőfokú ítéletével R. Szilvesztert bűnösnek mondta ki aljas célból elkövetett emberölés, szexuális erőszak, valamint kifosztás bűntettében, amelyért őt mint többszörös visszaesőt, fegyházban végrehajtandó életfogytig tartó szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a férfi legkorábban a szabadságvesztésből letöltött 35 év leteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az első fokon a vádat képviselő ügyész a feltételes szabadságra bocsátás mellőzéséért, míg a vádlott és védője az emberölés és a szexuális erőszak bűntette vádja alóli felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért jelentettek be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartva kezdeményezte a vádlottal szemben súlyosításul tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a védelmi fellebbezések egyidejű elutasításával.

R. Szilvesztert csak a gyilkosság után öt évvel fogták el a börtönben, ugyanis a futónő halála után egy hónappal rendőrkézre került, miután Siófokon sorozatosan nyaralókat tört fel és fosztott ki. A betörésekért rá kiszabott büntetését 2020-ig töltötte, azóta letartóztatásban van. 

Az évekig tartó nyomozás végül az úgynevezett döglött ügyek osztályára került, amit akkor Petőfi Attila vezetett. A nyomozók szűkíteni kezdték az elkövetők körét, így kerültek célkeresztbe azok a Soroksárhoz köthető, erőszakos bűncselekményt is elkövetők, aki éppen börtönben ülnek. Az áldozat testéről olyan anyagmaradványokat, testnedveket rögzítettek a helyszínelők, amiből kinyerhető volt a vélhető tettes DNS-e. Ezt hasonlították össze a börtönben ülő, Soroksárhoz köthető bűnözők DNS-ével.

Az Igazságügyi Szakértői Intézet R. Szilveszter DNS-ével azonosította az áldozaton talált idegen anyagokból kinyert DNS-sel.

A bűnöző és védője, Lichy József azt a védekezési taktikát választotta, hogy a nyilvánvaló találkozást az áldozattal beismerik, de a gyilkosságot és az aljas indokot tagadják. Lichy József pénteki perbeszédében kitartott e mellett és azt mondta, védence csak annyit tett, hogy megfordította a földön talált áldozatot, amikor rátalált, és elvette az értékeit. 

A védelem elsődleges indítványa, hogy csak kifosztásban mondják ki bűnösnek R. Szilvesztert, a szexuális erőszak és az emberölés vádjában mentsék fel. A védelem másodlagos indítványa azonban már arra irányul, hogy a vádlottat legalább a szexuális erőszak vádja alól mentsék fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában