Megrázó

2022.06.11. 11:39

Édesanyja az utolsó órákban is a buszban hagyott négyéves kislány ágyánál imádkozott

Meghalt az négyéves kislányt, akit hosszú órákra az óvodabuszban felejtettek Tomajmonostorán. Eszter, Inez Flóra édesanyja az utolsó éjjel a gyermeke mellett lehetett.

Feladta a küzdelmet annak a négyéves kislánynak a szervezete, akit még kedd reggel felejtettek az óvodabuszban Tomajmonostorán. A járművet a sofőr leparkolta az intézménnyel szemben, majd bezárta. T. István nem vette észre, hogy az utastérben maradt a kis Inez Flóra. A hibára csak délután derült fény, amikor a buszvezető a járműhöz ment. A gyermek már nem volt eszméleténél.

Azonnal értesítették a mentőket, akik a kislányt helikopterrel szállították a debreceni kórházba. 

A gyermek az intenzív osztályra került, ahol az orvosok mindent elkövettek, de a szervezete néhány nap küzdelem után feladta a harcot. A tragédia bekövetkezése után péntek délelőtt a Bors újságírói megpróbálták felhívni Inez Flóra édesanyját, de ki volt kapcsolva a telefonja.

Inez Flórát (4) egy óvodabuszban felejtette a sofőr Tomajmonostrán.
Inez Flóra négy évet élt

Imádkozott érte

Sikerült megszólaltatniuk azonban Flóra apai nagymamáját.

– Most hoztuk haza a fiamat és menyemet Tiszaderzsre. Teljesen kiborultak, alig tudunk velük beszélni. Még mi sem ismerjük a részleteket – mondta a nagyszülő.

Az biztos, hogy Eszter az utolsó éjszakát az unokám mellett tölthette – mondta a nagyanya, majd megértésüket kérve befejezte a beszélgetést. Az anya egy nappal korábban még nyilatkozott a Borsnak, akkor arról beszélt, hogy nem tehet mást, csak reménykedik.

– Imádkozom. Beszélek Inezhez, de reagálni semmire sem tud, mert nincs olyan állapotban – csuklott el a hangja. 

Intézményi felelősség

Agócs Béláné, a tomajmonostori óvoda intézményvezetője tegnap bement a munkahelyére. Kérésükre a telefonhoz hívták, de nem bizonyult bőbeszédűnek.

Együttérzünk a kislány szüleivel, mi is gyászolunk – mondta, mire jelezték, hogy nem evidenciákra szeretnénk rákérdezni, hanem többek között arra, hogy van-e belső szabályzatuk rá, hogy hány felnőttnek kell kísérnie a gyerekeket a buszon, illetve miért nem kereste az óvónő telefonon Inez Flóra szüleit, amikor észlelte, hogy a gyermek nem érkezett meg reggel a csoportba. Ezekre nem kívánt válaszolni, inkább gyorsan lecsapta a telefont. Egy neve elhallgatását kérő szakértő viszont a Borsnak kifejtette: ha egy gyermek hiányzik, nem kötelessége az óvodapedagógusnak a szülőknél érdeklődni, csak ha a gyermek tartósan nincs jelen az intézményben, és annak okáról semmilyen információval nem rendelkeznek. A bevett gyakorlat szerint 20 gyerektől már 2 óvónő és gyakran még egy dajka is felügyel a csoportra. 

Egy felnőtt is belehalt volna

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján a tragédia napján 28 fok körüli csúcshőmérsékletet mértek a térségben. A kisbusz zárt belső tere nagyon rövid idő alatt felmelegedhetett. Dr. Tancsik Andrea szolnoki házi gyermekorvos a szoljon.hu érdeklődésére elmondta, forró, zárt, levegőtlen térben gyermekek és idősek esetében is viszonylag hamar kialakulhat a hőguta.

– A hőguta az, amikor a szervezet megpróbálja lehűteni önmagát 36 fokra, amely a normális testhőmérsékletünk. Ehhez az kell, hogy párologtasson. A test izzad, ezzel pedig folyadékot veszítünk. A szervezet egy idő után nem tudja pótolni a folyadékot, illetve azokat az ionokat, amelyeket az izzadással elveszít. Végül teljesen felborul a teljes ionháztartás, melynek következtében agyödéma alakulhat ki, összeomlik a keringés, végül pedig bekövetkezhet a halál – mondta el a szakember.

A katasztrófavédelem által korábban közölt adatok szerint így emelkedik egy napon álló jármű belső hőmérséklete
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!