Versenyképesség

2024.02.17. 15:45

Magyar húsipar: nagy lehetőség előtt áll az ágazat

A növénytermesztők mellett az állattenyésztőket is helyzetbe kell hozni – jelentette ki Nobilis Márton. Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar húsiparnak is fejlesztésekre van szüksége.

MW

Az Agrárminisztérium úgy véli, a fejlesztési területek kombinálása lehetőséget teremthet a magyarországi húsipar versenyképességének és fenntarthatóságának növelésére a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A növénytermesztők mellett az állattenyésztőket is helyzetbe kell hozni a magyar húsiparban, az élelmiszeriparban ugyanis a legnagyobb nyereséget a magas feldolgozottságú és jó minőségű húsokkal, illetve az ezekből készült termékekkel lehet elérni – jelentette ki  Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára a VI. Húsipari Szakmai Napon, Budapesten.

magyar húsipar, Agrárminisztérium, állattenyésztés, versenyképesség
Az Agrárminisztérium szerint a  fejlesztési területek kombinálása lehetőséget teremthet a magyar húsipar versenyképességének és fenntarthatóságának növelésére a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Az államtitkár kifejtette, az élelmiszeripar kulcsfontosságú stratégiai ágazata Magyarországnak, hiszen az ország szuverenitását is erősíti. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy ebben az uniós ciklusban a korábbi 468 milliárd forint támogatást 750 milliárd forintra emeli. Ez hatalmas lehetőség az ágazat szereplői számára – tette hozzá.

A magyar húsiparnak is fejlesztésekre van szüksége

Nobilis Márton hangsúlyozta: a húsiparnak is fejlesztésekre van szüksége. Forrást kell biztosítani a technológiai megújítására, a fenntarthatóság fejlesztésére, az élelmiszerminőségre és az élelmiszerbiztonságra. Az ágazat nehézségeinek megoldását a terület szereplői közötti együttműködés és összefogás segítheti.

Az agrártárca külön figyelmet fordít a megfelelő és jól felkészült szakemberek képzésére is. Ezt a célt támasztja alá a 2020-ban létrejött Agrárszakképző Centrumok kialakítása is. A fejlesztési területek kombinálása lehetőséget teremthet a magyarországi húsipar versenyképességének és fenntarthatóságának növelésére a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt – fűzte hozzá az államtitkár az AM tájékoztatása szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában