Mezőgazdaság

2023.07.11. 18:06

Jakab István: Az Európai Bizottság látja, hogy az ukrán gabona mekkora károkat okoz Magyarországnak

Az Európai Bizottság kristálytisztán látja, hogy az ukrán gabona dömpingje mekkora károkat okoz Magyarországnak és a többi kelet-európai államnak – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke.

MW

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke beszédet mond a Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállítás megnyitóján a Fejér vármegyei Mezőfalván

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A május 23-i brüsszeli demonstrációnk után viszont maga az uniós agrárbiztos is arról beszélt, hogy az európai gazdáknak tűrnie kell a piactorzító importot, mivel ez egy Ukrajnának nyújtott háborús támogatás

 – mondta Jakab. 

Hozzátette, hogy  

arra persze már nem tér ki a brüsszeli kommunikáció, hogy az ukrán földek jelentős részét amerikai és nyugat-európai cégek használják, és az egész nem szól másról, mint hogy az ő terményeiknek kell piacot találniuk.

Annyira „jól” működött az éhező országoknak létrehozott szolidaritási folyosó, hogy minden második tétel itt maradt az Európai Unióban, a háború előtthöz képest több ezerszeresére növelve az Ukrajnából érkező importot - mutatott rá. 

Jakab István szerint mindezért nincs miért csodálkozni azon, hogy ilyen körülmények között az európai terményárak gyakorlatilag lefeleződtek, és most már jócskán az önköltség alatt vannak.

A Világgazdaság kérdésére válaszolva kitért a földadó kérdésére is. Mint mondta, ezzel a lehetőséggel 127 település korábban is élt, de általában a gazdákkal egyeztetve, jellemzően a helyben lakó termelőknek mentességet biztosítva, a befolyt adóból pedig a külterületek rendbetételét finanszírozva. 

Ami viszont Hódmezővásárhelyen és más ellenzéki településeken történt, az mindent elmond arról, hogy a baloldal milyen jövőt szánna a magyar gazdáknak.

Mindenféle egyeztetés nélkül, diktátumként kényszerítették rá az akaratukat a vidéki emberekre, s az igen magasra szabott adóból egy forintot sem forgattak vissza a termelők jogos igényeire, így például a külterületi utak rendbetételére vagy a csatornarendszerek karbantartására.

A teljes interjút a Világgazdaság oldalán IDE KATTINTVA olvashatják el!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában