Fejlesztések

2023.06.22. 14:14

A strandok kétharmada megújulva várja a vendégeket

Mindez azért is fontos, mert a főváros után azokon a hazai településeken valósul meg a legtöbb vendégéjszaka, amelyek vízi élményeket kínálnak.

MW

Résztvevõk a Strand fesztiválon Zamárdiban 2022. augusztus 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A szinte egész évben üzemelő fürdők mellett a vakáció kezdetére országszerte fokozatosan megnyitnak a strandok is, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően ezek kétharmada kínál minőségibb vendégélményt a pihenéshez - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csütörtökön.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy mindez azért is fontos, mert a főváros után azokon a hazai településeken valósul meg a legtöbb vendégéjszaka, amelyek vízi élményeket kínálnak.

Az elmúlt években jelentősen megszépültek, családbarát- és akadálymentes szolgáltatásokkal, változatos sport- és szabadidős lehetőségekkel gazdagodtak a strandok. A közlemény szerint országszerte összesen 73 település 140 szabadvízi fürdőhelyének megújulását tette lehetővé a kormány hazai forrásból. Csak a Balatonnál több mint 100 strand közül választhatnak a fürdőzők, ezek közel kétharmada - partszakaszhossz szerint vizsgálva - teljesen ingyenes szabadstrand.

A fürdők turisztikai fontosságát jól mutatja, hogy Magyarország vidéki szálláshelyi vendégforgalmának közel egyharmada a jelentős fürdővárosokban valósul meg. A vendégéjszakák száma szerint a 10 legnépszerűbb vidéki településből 8 fürdőváros, a fennmaradó kettő pedig Balaton-parti. A májustól szeptemberig tartó strandszezonban a legmagasabb vendégéjszakaszámot mutató fürdővárosok mellé felzárkózik Balatonlelle, Zamárdi és Zánka is - közölte az MTÜ.

Juhász Szabolcs, az MTÜ turizmusszakmai igazgatója jelezte: az ügynökség szolgáltatói ajánlatokat is kínáló, nyári forgalomösztönző kampánnyal támogatja, hogy a vízparti települések és fürdővárosok idén is erős főszezont zárhassanak. Magyarországon és a legígéretesebb küldő országokban nyári vízparti feltöltődésre buzdítják a turistákat, a Balatonon túl a Bük-Sárvár, Debrecen és környéke, Tokaj és Nyíregyháza, Győr-Pannonhalma, Gyula és térsége, illetve a Mátra-Bükk térségekre irányítva a figyelmet.

Az MTÜ által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) szálláshelyi adatai szerint a vendégéjszakákban mért kereslet 70 százaléka tavaly olyan településekhez volt köthető a fővároson kívül, ahol valamilyen népszerű fürdő működik. Nem csak a belföldi turizmusban számít kiemelkedő mozgatórugónak a fürdőélmény. Az NTAK adatokból az is jól látszik, hogy 10-ből 8 külföldi vendég szintén olyan vidéki településre látogat, amely fürdővel is rendelkezik - közölte az MTÜ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!