Kompenzáció

2023.04.05. 23:10

Újabb támogatásban részesül a szarvasmarha ágazat

Ezúttal a tejtermelők részesülhetnek összesen 28 milliárd forintnyi támogatásban.

Tehenek a beledi Extra Tej Tejtermelõ Kft. szakosított szarvasmarharhatelepén 2021. április 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Megjelent az új, tejhasznosítású szarvasmarha ágazatot érintő állatjóléti támogatás, melynek keretösszege 28 milliárd forint - jelentette be szerdai közleményében Nagy István agrárminiszter. Hozzátette, a forrásokra 2023. május 1. és május 31. között pályázhatnak a gazdálkodók.

A tárcavezető kifejtette, a felhívás keretében rendelkezésre álló forrásokat a már jelenleg is futó hasonló támogatás folytatásaként a nőivarú, tejtermelő szarvasmarhák tartása esetén lehet majd igénybe venni.

Az alaptámogatáshoz kapcsolódó kötelezettségeket minden igénylőnek vállalnia kell. Így az állatsűrűségre, gondozói felügyeletre, valamint a fejési technológiára és preventív beavatkozásokra vonatkozó kötelezettségeknek is eleget kell tenni - emelte ki a miniszter. A kiegészítő támogatásokhoz kapcsolódó előírások önkéntesek. Ezek a természetes körülmények biztosítására, valamint takarmányozásra vonatkozó előírások - fűzte hozzá.

A kötelezettségek betartásával az állatok általános jóléte javul, viszont az állattartás költségei ezzel párhuzamosan emelkednek. Ezért a megnövekedett többletköltségek kompenzálását célozza a támogatási konstrukció - magyarázta Nagy István.

Kérelmet minden olyan mezőgazdasági termelő benyújthat, aki a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként bejegyzett állattartóként szerepel, és akinek tenyészetei maradéktalanul megfelelnek a hatályban lévő állatjóléti előírásoknak, illetve a felhívásban részletezett feltételeknek.

A részletek a www.palyazat.gov.hu oldalon ismerhetők meg részleteiben. A kötelezettségvállalási időszak 2023. május 1-től 2024. december 31-ig tart - olvasható a tárca közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában