Vodafone-üzlet

2023.02.17. 13:26

Az ország javát szolgálja a hazai tulajdonszerzés a jelentős, stratégiai iparágakban

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmányt készített, mey rávilágít, hogy a nemzetstratégiai ágazatok 2010-óta tartó magyar többségi tulajdonba kerülése számos előnnyel járt. Európában ugyanakkor tizenöt országban van a távközlési vállalatokban állami tulajdon.

Járókelők haladnak el a Vodafone Group Plc., a világ legnagyobb távközlési szolgáltatója magyarországi leányvállalatának fővárosi Erzsébet körúti üzlete előtt

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

Egyáltalán nem meglepő az Orbán-kormánytól, hogy a balliberális hatalomgyakorlás 2010 előtti időszakával ellentétben erősíti a stratégiai területeken az állami, illetve a hazai tulajdon arányát - írja a Magyar Nemzet

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmánya rámutatott: a nemzetstratégiai ágazatok 2010-óta tartó magyar többségi tulajdonba kerülése számos előnnyel járt. Így az energetikai szektor „magyarosítása” lehetővé tette a rezsicsökkentés megvalósítását, a médiapiaci tulajdoni struktúra átalakítása pedig szuverenitási kockázatokat iktatott ki. 

A Vodafone Magyarország felvásárlása pedig a magyar távközlési piac szerkezetét alapvetően rendezte át.

Európában egyáltalán nem ritka a távközlési vállalatokban az állami tulajdon. Ráadásul a Vodafone megvásárlása nem az adóbevételek kárára történt - emeli ki a lap. 

Európában tizenöt országban van részesedése ilyen cégben az adott országnak. A leginkább közismert példa a németországi Deutsche Telekom.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért most, az energiaválság közepén kell a vállalatot megvásárolni. Jászai Gellért, a 4iG elnökének véleménye szerint egy vállalatot akkor lehet megvásárolni, amikor az eladóvá válik. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig azt hangsúlyozta, hogy tízévente adódik olyan lehetőség, hogy egy stratégiai iparágban ilyen jelentős tranzakciót végre lehessen hajtani.

További kérdésként merülhet fel, hogy az ügylet finanszírozásához szükséges összeget miért nem más, a lakosság jólétét szolgáló célra fordítja az állam. Azonban az ügyletet nem adóforintokból, hanem hitelviszony keretében finanszírozzák. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Címkék#Vodafone

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában