Új szabályok

2022.08.08. 16:42

Ezentúl állami közfeladat lesz a rezsivédelmi szolgáltatás

A nemrég megjelent kormányrendelet tisztázta az új rezsivédelmi szabályokat, amelyek szerint ezentúl a közfeladat lesz az új előírások biztosítása - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A háztartásokat illető rezsicsökkentés fennmarad, sőt közfeladat lesz, de augusztus 1-től már csak az átlagos gáz- és áramfogyasztásra jár, miután a háború és nemzetközi szankciók szabdalta Európában elszabadultak az energiaárak és az Európai Unió takarékossági rendszabályokat hozott.

Az állami költségvetés továbbra is hatalmas terheket vállal a háztartások védelmében, és ezek megállapításának és kifizetésének meg kellett szabni a kereteit. 

A Magyar Közlöny legújabb számában megjelent jogszabály szerint

a rezsivédelmi szolgáltatás biztosítása állami közfeladat.

Erre a célra a kormánya 2022. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a földgáz esetében szolgáltatót jelöl ki, az áram esetében pedig egy konzorciumot, amelynek a tagjai az ország területét együttesen lefedik.

A szolgáltatókkal erre a feladatra augusztus 11-ig meg is kötik a szerződéseket a  rezsivédelmi szolgáltatási  kötelezettség részletes tartalmáról, területi és időbeli hatályáról, és az érte járó ellentételezés megállapításának, illetve kifizetésének részletes szabályairól. Az ellentételezés áfamentes lesz.

A Világgazdaság cikkét itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában