Újabb beruházás

2022.06.08. 12:30

A kormány kulcsfontosságú iparágként kezeli a logisztikai ágazatot (videó)

A kormány kulcsfontosságú iparágként kezeli a szállítmányozási szektort, különös tekintettel arra, hogy a megváltozott világgazdasági realitások tükrében a versenyképesség egyik fokmérője, hogy mely ország tudja azt átállítani az új kihívásoknak megfelelően - közölte a tárca közleménye szerint szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Révész Transz Kft. beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a logisztikai vállalat jövő év végéig Tiszaújvárosban és Kazincbarcikán épít raktárbázist mintegy 3,2 milliárd forint értékben, amihez az állam 1,4 milliárd forint támogatást ad, így segítve száz új munkahely létrehozását.

Beszédében kijelentette, hogy a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború komoly kihívások elé állította a globális és a magyar gazdaság szereplőit. És rámutatott, hogy van néhány olyan, a gazdaság működése szempontjából rendkívül fontos ágazat, amelyek létezése békeidőben szinte észrevétlen.

Szavai szerint ilyen például a logisztikai szektor is, amely komoly kihívásokkal nézett szembe az elmúlt években, de kiválóan teljesített, s így sikerült elkerülni az ellátási zavarokat Magyarországon még a legnehezebb időkben is.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

Világossá vált, hogy a háborúval sújtott övezet elkerülése, a keleti irányú beszállítói láncok és útvonalak átszervezése és áttervezése talán a legnagyobb újrastrukturálási feladatot a logisztikai ágazat számára jelenti.

Majd hozzátette, hogy a szektor termelési értéke az idei első negyedévben 39 százalékos növekedéssel meghaladta az 1000 milliárd forintot, ami rekordot jelent. Közölte, hogy az ágazat tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 5,5 százalékát adta, és a szállítmányozásban dolgozó mintegy 290 ezer ember 310 millió tonna árut mozgatott.

A miniszter leszögezte, hogy a kormány kulcsfontosságú iparágként kezeli a szállítmányozási szektort, és az elmúlt nyolc évben huszonkilenc logisztikai beruházást támogatott, így hozzájárulva négyezer új munkahely létrehozásához.

Végül pedig arra is kitért, hogy az európai logisztikai ágazat egyik vezető vállalatának számító Révész Transz Kft. most bejelentett beruházását a gazdasági bővülés, a MOL és a BorsodChem növekvő igényei indokolják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában