Környezetbarát ország

2022.06.28. 11:00

Palkovics László: Magyarország célja az energia-autonómia elérése

Az ország energiaellátás szempontjából már több mint tíz éve megkezdte a függetlenedést – mondta a miniszter.

Magyarország energiarendszerre vonatkozó terve nemcsak zöldebbé és klímabarátabbá kívánja tenni a magyar energiarendszert, nemcsak el kívánja érni a kibocsátási célokat, hanem célul tűzte ki az ország energia-autonómiájának elérését

– jelentette ki a technológiai és ipari miniszter Luxembourgban, az MTI-nek telefonon hétfőn.

Palkovics László, a tagországi energiaügyekért felelős miniszterek tanácskozását követően, Kadri Simson energiaügyi biztossal folytatott megbeszélésének részleteit ismertetve kijelentette:

az energiaellátás szempontjából Magyarországnak, amennyire csak tud, függetlenednie kell a környezetétől.

Közölte: Magyarország az energiaellátás szempontjából már több mint egy évtizede megkezdte a függetlenedést, mára minden környező ország irányából van gáz-, valamint villamosáram- átadóhelye. Magyarország azzal is foglalkozik, hogy ha egyetlen irányból sem érkezik energia, miként tud olyan energiahelyzetet teremteni, amely a helyben előállított energiára alapul – tette hozzá.

A technológiai és ipari miniszter elmondta,

Magyarország módosította az energiarendszerre vonatkozó tervét, hogy ki tudja elégíteni a 2030-ig megvalósítani tervezett klímacélokat,

és hogy el tudjon mozdulni a 2050-es célok teljesítése felé. Magyarország olyan beszerzéseket tervez, amelyek alkalmasak arra, hogy a gazdaságot környezetbaráttá tegye, vagy amelyek megoldást jelentenek az energiatárolásra. Magyarország azt szeretné, hogy az Európai Unió részt vegyen a beruházások finanszírozásában, hiszen – mint mondta – nemcsak egy magyar programról van szó, hanem egyben Európa energia-függetlenedési problémáját is megoldja.

Kijelentette:

Magyarország gázellátása biztosított.

Mivel azonban az is megtörténhet, hogy az ellátás akadozik vagy megszakad, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország energiakészlete biztosított legyen.

A magyarországi gáztározók feltöltöttségére vonatkozóan a miniszer emlékeztetett: a tározókat kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022-2023-as téli időszak kezdetét megelőzően. Magyarországon az előírt mennyiség feltöltésének több mint kétharmada már teljesült – tette hozzá Palkovics László.

Borítóképünkön Palkovics László technológiai és ipari miniszter. Fotó: MTI/Kiss Dániel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában