Példaértékű

2022.06.30. 20:15

Nagy István: a felzárkózó települések program tarnabodi modellje egyedülálló

A siker titka a helyi adottságok, lehetőségek és akarat egymásra találása - fogalmazott a miniszter.

Egyedülálló és példa értékű, ami a felzárkózó települések program keretében Tarnabodon történik - közölte az agrárminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján a Heves megyei településen, a Glia Kft. telephelyén. 

Nagy István úgy fogalmazott: a település fejlődése és a munkahelyteremtés a magyar agrártörténetbe tarnabodi modellként fog bevonulni. 

A siker titka a helyi adottságok, lehetőségek és akarat egymásra találása - fogalmazott. 

A településnek van megműveletlen földje, van hozzá munkaerő, tudás és kormányzati támogatás, vannak a helyiekért felelősséget érző vállalkozások, és szerepet vállalnak az egyházi és civil szervezetek is - jegyezte meg. 

A megtermelt áru a település jövőjét jelképezi, az előállított érték visszaforgatható Tarnabod fejlesztésébe. Maga a program a hosszú távú tervezhetőség és boldogulás biztonságát nyújtja az ott élőknek - mutatott rá Nagy István. 

Emlékeztetett: a felzárkózó településeket 2014-2022 között a vidékfejlesztési program forrásai segítették, jövő év januárjától pedig a közös agrárpolitika stratégiai terve alapján lesznek hozzáférhetők. 

Jelezte: a kormányzati elképzelések között új támogatási konstrukciók meghirdetése szerepel, amelynek leghangsúlyosabb eleme a mezőgazdasági üzemek fejlesztése és élelmiszeripari programok ösztönzése. Emellett a terv kiemelten kezeli vidéki térségek fejlesztését, amely hozzájárul a helyi foglalkoztatás megőrzéséhez, bővítéséhez, a fiatalok helyben maradásához, a vidéki vásárlóerő ösztönzéséhez. 

Szólt arról is, hogy a beruházási támogatások elosztásában előnyt élveznek a hátrányos térségekben tervezett fejlesztések, emellett folytatódik és bővül a kistelepüléseken megvalósuló infrastrukturális beruházások támogatása. Lehetőség lesz termelői piacok és vásárterek létrehozására, közkonyhák fejlesztésére, okosfalu-projektek megvalósítására - sorolta. 

Emellett a szemléletformálást célozza a hátrányos helyzetű embereket foglalkoztató szociális farmok létrejöttének támogatása, és folytatódik a mezőgazdasági kisüzemek támogatása is - tájékoztatott a tárcavezető. 

Bencsik Attila, a Glia Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen beszámolt arról, hogy a felzárkózó települések programon belül az idén kezdtek hozzá szabadföldi zöldségtermesztéshez 20 embert foglalkoztatva, 5 hektár területen modern, öntözéses technológiával. A fejlesztés részeként egy 400 négyzetméter alapterületű üvegházat is építettek. 

Elmondása szerint az új tevékenység elindítására ebben az évben várhatóan mintegy 50 millió forintot költenek, nagyobbrészt pályázati forrásból. A már megvalósult és tervezett paprika, paradicsom, hagyma, saláta és uborka termesztésből ez évben 40 millió forint bevételre számítanak - tette hozzá. 

Az ügyvezető közölte: a Glia Kft. fő tevékenységként innovációval és kutatás-fejlesztéssel foglalkozik, elsősorban műszaki, valamint biotechnológiai területen. Éves nettó árbevétele 2021-ben 283 millió forint volt, az idei terveik között hasonló összeg szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában