Mérlegelés

2022.06.11. 13:09

Harcban a háborús inflációval

Az Orbán-kabinet inflációt fékező intézkedései mintegy öt százalékponttal csökkentik az áremelkedés mértékét. Az orosz–ukrán háború jelentősen emelte világszerte az inflációs nyomást.

Csehországban májusban 16 százalékra emelkedett az éves infláció az áprilisi 14,2 százalékról. A földgáz 49,2 százalékkal, a tüzelőanyagok 30,1 százalékkal, az áram 30,8 százalékkal, a meleg víz és a fűtés pedig 17,8 százalékkal került többe a múlt hónapban, mint az előző évben. A benzinkutakon az üzemanyagárak 44,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban - írja a Magyar Nemzet

Ha távolabbra tekintünk, akkor azt is látjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államokban negyven éve nem volt ennyire erős a pénzromlás mértéke. Most ott tartunk, hogy az amerikai állampolgároknak át kell alakítaniuk a vásárlási szokásaikat.

Egy közvélemény-kutatás szerint a tengerentúlon az infláció vált az első számú gazdasági kérdéssé. Ez máshol is így van. A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy leginkább a fogyasztói árak nagymértékű emelkedése aggasztja a német lakosságot. Olyannyira, hogy még az orosz–ukrán háborúnál és a koronavírus-járványnál is nagyobb problémának tartják ezt a helyzetet.

Háború van Ukrajnában, az Európai Unió és Amerika szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben. A szankció kétélű fegyver, így az áremelkedések gyorsulása arra is hat, aki meghozta a Moszkva elleni intézkedéseket. Mindennek hatásával a magyar kormány is számol.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió tegnap reggeli műsorában elmondta, hogy a háborús inflációt és a gazdasági válságot is kezelni képes költségvetést készített a kormány 2023-ra. A törvényjavaslat rögzíti: a sikeres gazdasági újraindításnak köszönhetően kibontakozó dinamikus növekedési pályán az előrehaladást a februárban kitört orosz–ukrán háború és az ennek következtében alkalmazott brüsszeli szankciók fékezhetik.

A múlt év második felétől meglévő inflációs nyomás a konfliktus hatására felerősödött, elsősorban az alapanyag- és energiaárakon keresztül. A háború következtében nemzetközi szállítmányozási láncok szakadtak meg, emellett az alternatív beszerzési források kényszere miatt a logisztikai költségek is tovább emelkedtek.

Az Orbán-kormány annak érdekében, hogy a háború okozta többletköltségektől megvédje a magyar családokat, rendkívüli árstopintézkedéseket vezetett be, amelyek fékezik az árnövekedést egyes kijelölt termékek esetében. „A kormányzat korábbi családvédelmi intézkedései, úgymint a gyermekesek személyi jövedelemadó-visszatérítése, a legalább négy gyermeket nevelő nők személyi jövedelemadó-mentessége, a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége, a minimálbér emelése és a közszféra béremelései is hozzájárulnak a családok vásárlóerejének fenntartásához” – olvasható emellett a törvényjavaslatban.

Lapunk azt is megírta, hogy az Euró­pai Bizottság levelet küldött hazánknak, amelyben azt kérték, hogy függesszük fel a külföldi rendszámú járműveket nem érintő üzemanyagárstopot. A testület belső piacért felelős biztosa szerint a magyar rendelkezés miatt a más tagországokból származó rendszámú járműveknek ötven-hatvan százalékkal többet kell fizetniük a benzinért, mint a magyar rendszámmal rendelkezőknek. Ez közvetett diszkriminációnak minősül, és ellentétes az uniós normákkal – jelezték. Magyarországon azonban, ha nem lenne árstop, akkor hétszáz és kilencszáz forint között lenne literenként az üzemanyag ára. Ez azonnal átgyűrűzne más területekre is.

Összességében az Orbán-kabinet inflációt fékező intézkedései mintegy öt százalékponttal csökkentik az áremelkedés mértékét. A kormány jelenleg mérlegeli, hogy meddig maradhatnak fenn ezek a lépések.

Borítókép: Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában