Élelmiszeripar

2022.06.09. 15:00

Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb ágazat hazánkban

Az élelmiszeripari ágazatnak napjainkban nem csak a rendkívüli körülmények között kell helytállnia, de a váratlan helyzetekre is reagálnia kell – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet 50 éves jubileumi oklevélátadó ünnepségén.

Az Agrárminisztérium csütörtökön kiadott közleménye szerint a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy 

Magyarország élelmiszer-ellátása a kihívások ellenére is folyamatosan biztosított, "kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van."

 A magunk mögött hagyott időszakban jelentősen nőtt az élelmiszeripari ágazat támogatottsága. Hozzátette, sikeres csak akkor lehet a terület, ha megfelelő képzettségű és elhivatott munkaerő is rendelkezésre áll. 

Az elmúlt öt évtized világosan megmutatta, hogy élelmiszeripari szakembereink munkája  megkerülhetetlen és nélkülözhetetlen 

– hangsúlyozta a tárcavezető.
Nagy István kiemelte, 

a magas színvonalú, versenyképes tudást biztosító oktatás alapköve a sikeresen működő élelmiszerláncnak. 

Ebben  kiemelkedő szerepe van a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetnek, amely az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, ahol a képzési rendszer átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét, és önálló doktori programmal is rendelkezik. 
A miniszter köszönetet mondott az aranydiplomájukat átvevő szakembereknek. 

Mert a 21.század versenyét csak úgy tudjuk megnyerni, ha az elődök által lefektetett biztos alapokra építünk, és képesek vagyunk a megújulásra 

– zárta beszédét.
Az ünnepségen együttműködési megállapodást kötött egymással a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). 

A partnerség célja, hogy a felek közös oktatási-kutatási projekteket valósítsanak meg, továbbá a szakmai előremenetel érdekében együttesen mozgósítsák tudásbázisukat és kapcsolatrendszerüket.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter. Fotó: MTI/Vasvári Tamás


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában