Utazási kedv

2022.06.06. 07:14

A turizmus visszatér a növekvő pályára a kelet-közép-európai régióban

A növekvő szállásárak, a globális infláció és a szomszédságban dúló háború ellenére, a régió minden országában nőtt az utazási kedv.

Az idén nyáron visszatér az emelkedő pályára a turizmus a kelet-közép-európai régióban a növekvő szállásárak, a globális infláció és a szomszédságban dúló háború ellenére, a régió minden országában nőtt az utazási kedv, 2022-ben tízből kilenc ember szeretne utazni, többnyire a régión belül - ez derül ki a Szallas Group legfrissebb régiós kutatásából.

A közleményben Szigetvári József vezérigazgató a Nielsennel közösen végzett legutóbbi regionális kutatásuk alapján ismertette: a régió minden országában (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Románia) több mint 90 százalékra nőtt az utazási kedv. A vendégek önállóan szervezett belföldi utazásra való hajlandósága 7-18 százalékkal nőtt. Változás van a preferált szállástípusokban is, a koronavírus-járvány miatt megerősödött a "non-hotelizáció", azaz a hotelek és szállodák helyett sokan inkább a különálló, magán apartmanokat és vendégházakat választják.

A digitalizáció egyre fontosabb. A kelet-közép-európai turizmus az online foglalások felé tolódott el, 2014 és 2022 között az online bruttó foglalási érték aránya belföldön 27 százalékról 56 százalékra, a beutazó turizmusban pedig 40 százalékról 65 százalékra nőtt - tette hozzá. Becsléseik szerint 2026-ra az online bruttó foglalási érték aránya belföldön az idei 56 százalékról 63 százalékra, a beutazó turisztikai szegmensekben pedig 65 százalékról 97 százalékra nő.

Moldován Anna, a Google iparági menedzsere a közleményben ismertette a régiós utazási keresés néhány trendjét. A turizmus visszaállt növekvő pályára, az adatok alapján az idegenforgalmi és szálláskategóriás belföldi keresések idén már a 2019-es szint felett vannak a teljes régióban. A határokon átnyúló utazások és a turizmussal kapcsolatos keresések Kelet-Közép-Európában 41 százalékkal nőttek március és április között a február végi, az orosz-ukrán háború kezdetekor mért jelentős visszaesést követően.

A Google keresések alapján a legnépszerűbb úti cél Magyarországon a Balaton, Csehországban pedig egyre inkább a turisztikai látványosságokat keresik. Lengyelországban az agroturizmus iránti kereslet mutat növekvő tendenciát.

Hozzátette: vélhetően az idén tovább fog nőni a régió országai közötti utazások száma.

A Szallas.hu Kft.-ként működő cég 2019 márciusától Zrt.-ként folytatja tevékenységét, 6 leányvállalatát összefogva. Szallas Group márkanév alatt 16 terméket működtet 5 országban, 6 irodában, a zrt. több mint 350 dolgozót foglalkoztat.

Borítókép:  Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén Monoszló térségében érdeklődő turisták gyönyörködnek Hegyestűn az egykori bazaltbánya területén a Balaton felvidéki kilátásban 2020. augusztus 22-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában