Gyűlnek a felhők

2022.06.21. 20:02

A hatóság gyakori vendége a Ryanair

Az elmúlt években tetemes lajstrom gyűlt össze a hatóságoknál a fogyasztók megkárosításáról szóló esetekből a Ryanair légitársaság kapcsán. A cég ellen újabb panaszos bejelentések alapján a folyamatban lévő eljárás mellett témavizsgálatot rendelt el az igazságügyi miniszter.

Miközben a kormányhivatal folytatja a vizsgálatot a Ryanair légitársaság ügyében, az elmúlt években tapasztalt utaspanaszok nagy száma miatt a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a társasággal szemben soron kívüli témavizsgálatot rendel el – közölte kedden az Igazságügyi Minisztérium a diszkontcég árképzése miatt zajló eljárás kapcsán, amelyben azt vizsgálják, hogy jogszerű-e az extraprofitadó utasokra történő áthárítása - írja a Magyar Nemzet.

A tárca megerősítette, hogy 

a kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja ezt a gyakorlatot.

Mint jelezték, nemcsak a különadóval kapcsolatban érkeztek bejelentések a fogyasztóvédelemhez, hanem például a korábbi időkben járattörléssel, nem megfelelő tájékoztatással, poggyászkezeléssel és az utasokkal való kommunikációval kapcsolatban is.

Az a hangnem, amit a Ryanair vezetése ütött meg a magyar kormánnyal szemben, a panaszok alapján általánosan előfordul az utazóközönséggel szemben is, ami megengedhetetlen. A Ryanair bocsánatkéréssel tartozik, elsősorban az utazóknak

– szögezték le. 

A minisztérium szerint a panaszok száma és súlya hatékony kivizsgálást és fellépést igényel a jövőbeli jogsértések megelőzése érdekében, főként, hogy a járvány után megnövekedett utazási kedv visszaélésekre adhat lehetőséget a légitársaságoknak.

Csekély internetes kutatásból bárki számára világossá válik, hogy a Ryanairhez több tucatnyi, utazókat ért sérelem kapcsolódik hazánkban, amelyek egyebek mellett a járatkésések esetén elvárt tájékoztatás vagy ellátás hiányáról, a kifizetett szolgáltatások vagy jogos kártérítések elmaradásáról, rejtett költségek felszámításáról, a poggyászok elkeveredéséről, illetve megtévesztésről, kiszolgáltatottságról szólnak. 

Ugyan a fapados szolgáltatások kényelmi elemeket nélkülöző egyszerűségével évek óta tisztában vannak az utazók, a diszkontok olcsóságra épülő üzleti modelljéből fakadó fogyasztói panaszok jellemzően túlmutatnak az etikus vagy a jogszabályok által elvárt működésen 

– utóbbit bírsággal végződött, korábbi eljárások is bizonyítják.

A Malév csődje után a hazai piacot eluraló diszkont-légitársaság az utazók haszonelvű megtévesztése miatt gyakori vendégnek számít a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH).

Az ír központú légicég 2015-ben azért érdemelt ötvenmilliós GVH-büntetést, mert a magyar nyelvű foglalási oldalán éveken át 

hamisan azt ígérték, hogy a légitársaság alapbeállításként alkalmazott valutaváltó rendszerével jobban járnak a turisták, mint a saját bankjuk árfolyamaival. 

Emiatt nem tudta számos utas, hogy a jegy kifizetésekor választhatják a saját bankjuk kedvezőbb átváltási árfolyamait is a multivállalat rendszerével szemben. 

A fogyasztók félretájékoztatása bevált gyakorlat lehet a Ryanairnél.

2009-ben például azért kaptak tízmillió forintos bírságot, mert a hirdetésekben elhallgatták, hogy a feltűnően olcsó (háromforintos) repülőjegyek árán felül a poggyászdíjat és a reptéri csomagfeladáshoz szükséges díjat is ki kell fizetni az utazáshoz. 

 

Borítókép: A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary

Címkék#Ryanair

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában