Határidő

2022.03.14. 09:05

Március végéig kell megújítani a védendő fogyasztói státuszt

Idén is március 31-ig kell a szociális helyzet, illetve az egészségi állapot alapján a védendő fogyasztói státuszt megújítani az villamosenergia- és a földgázelosztóknál, valamint a víziközmű-szolgáltatóknál – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Igazolást általában a támogatását folyósító és megítélő szerv, például önkormányzat vagy államkincstár, illetve kezelőorvos ad ki.

Továbbra sem kell megújíttatni a védelmet végleges jogosultság esetén, de szociálisan védendő fogyasztó is kikapcsolható a szolgáltatásból, ha nem működik együtt, vagy eredménytelen az egyeztetés a neki járó kedvezményekről – írták.

A közlemény szerint általános szabály, hogy a fizetési nehézséget a számlafizetési határidő előtt jelezni kell a szolgáltatónál, de az önkormányzat, illetve a szociális segélyező szervezetek is segíthetnek. Átmeneti nehézség esetén fizetési haladék vagy részletfizetési lehetőség kérhető, a védendő státusszal járó különleges elbánást jogosultság igazolásával kell kérelmezni.

Szociálisan védendő lehet az időskorúak járadékában, lakásfenntartási támogatásban, ápolási díjban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, három éven belül otthonteremtési támogatásban részesülő, és az aktív korúak ellátására jogosult fogyasztó, továbbá a nevelőszülő, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-vel bérleti jogviszonyban álló természetes személyek, és az, aki vakok személyi járadékában, fogyatékossági támogatásban részesül, illetve velük egy háztartásban él – olvasható a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában