Turisztikai beruházás

2021.10.07. 12:18

Mérföldkőhöz érkezett a balatonvilágosi üdülőkomplexum fejlesztése

A Dél-Balaton kapujában, Balatonvilágoson épül fel az egész évben nyitva tartó Aligaliget üdülő- és lakókomplexum. A korábban Club Aliga néven ismert 47 hektáros terület rövidesen visszakapcsolódhat a hazai idegenforgalom vérkeringésébe a PRO-MOT Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. több mint 30 milliárd forintos fejlesztése által.

Balatonvilágos, 2021. szeptember 10. Látogató a balatonvilágosi Balaton Piknik fesztiválon 2021. szeptember 10-én. A fesztivált szeptember 10-12. között rendezik a Balaton-parti településen. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Közel kétéves előkészítő munka után, a tervezési fázis lezárultával, hamarosan megkezdődik a balatoni régió legjelentősebb idegenforgalmi fejlesztésének megvalósítása Balatonvilágoson – közölték a beruházók csütörtökön. A kiemelt beruházás keretében egy felső kategóriás szálloda épül, a balatonvilágosi kikötő teljes egészében megújul, és megvalósul a strand rehabilitációja is. A főtér funkciót betöltő agora kialakítása mellett lakó- és üdülőövezet létrehozása, valamint egy multifunkcionális kulturális központ fejlesztése is szerepel a tervekben.

A koncepció szerint öt év alatt, négy ütemben teljesülő fejlesztés négy meghatározó elemből áll, amelyek révén nemcsak turisztikai attrakciók létesülnek vagy újulnak meg, de az ezeknek otthont adó település is európai uniós nívóra zárkózhat fel a beruházásnak köszönhetően.

Az újonnan létrejövő településrész Aligaliget néven várja majd a nagyközönséget az év 365 napján.

Kikötőfejlesztés

A beruházás eredményeként a kikötőben található hajóhelyek száma 213-ra bővül, ebből tizenkettő úgynevezett vendéghajóhely áll majd rendelkezésre. Ez a komplexum vízi úton, turisztikai célból történő megközelíthetőségének elősegítését is szolgálja majd.

A fejlesztés részét képezi a móló bővítése, ezáltal megvalósul a kikötő védettsége, valamint lehetőséget biztosít egy, a látogatók előtt az év minden napján nyitva álló sétány kialakítására.

A beruházás keretében létrejövő e-kikötő elektromos hálózata támogatja az elektromos hajóközlekedést, és a hajósélet regionális fellendülését erősíti a jövőben. A kikötő új épülete korszerű technológiával és természetbe illeszkedő arculattal támogatja majd a létesítményt. A fejlesztésnek köszönhetően olyan új szolgáltatások is elérhetővé válnak a kikötőben, mint a hajók kiemelése, daruzása, illetve mosása.

A személygépkocsik számára kialakított parkolóhelyek mellett négy darab kétkiállásos gyorstöltőpont is létesül az elektromos autók számára. Az aktív életmód népszerűsítése érdekében kerékpárkölcsönző pont is helyet kap a kikötőben, amelyben elektromos kerékpárok töltésére is lesz lehetőség, és három generáció kiszolgálását teszi lehetővé egyidejűleg. A kikötő állatbarát helyként fog üzemelni.

Agorafejlesztés

A beruházás során a területen új utak, sétányok létesülnek a meglévő útfelületek mellett. A sétányok szerves részét képezik a fejlesztésnek, hiszen ezekkel válik komplexszé a magas színvonalú turisztikai attrakció.

A területi funkciók igényes megjelenésének megteremtésétől ugyancsak elválaszthatatlan a parkosítás, amely közel tízezer négyzetméternyi felületen történő tájépítészeti kialakítást jelent. A terület bizonyos szakaszain kültéri díszvilágítást építenek ki, amely az esztétikai összhatásban fokozottabb hangsúlyt ad a telepített dísznövényeknek és kültéri bútoroknak, másfelől a padok, hulladékgyűjtők, elkerítőelemek megvilágításával a tájékozódást segítő, kényelmi funkcióval bír.

Az Agora egy központi közösségi tér, amelyhez különböző gasztronómiai, kereskedelmi és szolgáltatási funkciók kapcsolódnak majd: kávézó, drinkbár, borszaküzlet, ajándékbolt, hajós retail és beauty shop, egészségügyi funkcióval kiegészítve. A különböző szolgáltató- és kereskedelmi egységek a tér perifériáján helyezkednek majd el. Az agora a komplexum központi területén helyezkedik el, ahol egységes arculati elemekkel, mindenki számára nyitottan funkcionál majd.

Multifunkcionális kulturális központ fejlesztése

A ligetes környezetbe illeszkedő, nagyjából 400 férőhelyes szabadtéri kulturális rendezvényhelyszín létrehozása nagyban hozzájárul a település, sőt a régió kulturális életének fellendítéséhez.

Ennek érdekében, a fejlesztés keretében a meglévő szabadtéri mozi korszerű szálcement kialakítású tetőt kap. A rendezvényhelyszín a ma igényeinek és esztétikai elvárásainak megfelelően újul meg, egyebek mellett új burkolatokkal és a régi széksorok integrált nézőtéri ülőbútorokra történő lecserélésével. Az egykori kertmozi technikailag alkalmassá válik nemcsak vetítésekre, zenei- és színházi előadások megtartására, de szakmai konferenciák lebonyolítására is.

A nézőtéri és technikai berendezéseket, a fény- és a hangtechnika fogadására alkalmas eszközöket és rögzítési pontokat a szerkezetbe integrálva, az építmény beépített részeként alakítják ki.

Lakóterület- és üdülőfejlesztés

A komplexum északi területén a korábbi tervekkel összhangban lakó-, üdülőövezet létesül, amely Balatonvilágos új kerületeként funkcionál majd. Az ingatlanok kialakítása egységes arculati kézikönyv alapján történik.

A jogszabályban rögzített beépítési mutatókhoz képest egy lényegesen visszafogottabb, a zöld környezethez illeszkedő lakóterület létesül, amelyben az itt élők és pihenni vágyók a szolgáltató- és kereskedelmi egységektől kissé távolabb élvezhetik a Balaton-parti élet rekreációs hatását.

Szállodafejlesztés

Az Aligaliget fejlesztés – a szezonalitást megbontó, a település idegenforgalmi bevételeit növelő – eleme egy négy évszakos, egész évben nyitva tartó családbarát konferencia- és wellness-szálló kialakítása. A magas színvonalat biztosító szálláshely-szolgáltatás keretében 108 szoba és 54 apartmanház fogadja majd vendégeit. Az épületegyüttes tervezése során a ligetes környezetbe illeszkedés mellett fontos szempontként jelenik meg az összeköttetés a komplexum egyéb attrakciói között.

A déli fennsíkon elhelyezkedő szálloda saját parkolóval, fine dining étteremmel és wellnessrészleggel várja a pihenésre és feltöltődére vágyókat. A hozzá tartozó kiszolgálóegységek több száz fő számára biztosítanak majd munkalehetőséget a régióban.

A beruházás régióra gyakorolt hatásai közül kiemelkedik a munkahelyteremtő képessége, amely által prognosztizálhatóan több száz új munkahely létesül. A helyi adóbevételek növekedése mellett várható az egyéb, a fejlesztésre és működésre épülő helyi vállalkozások fejlődése és kiépülése is. A fejlesztés várhatóan a térség kulturális és társasági életére is pozitív hatást gyakorol, hiszen az Aligaligeten üzemelő multifunkcionális kulturális helyszín otthont ad majd számos kulturális programnak és civil rendezvénynek egyaránt.

A térség parlamenti képviselője is üdvözli a beruházást

„A Club Aliga helyett Aligaliget nevet viselő komplex beruházás mindenki számára nyitott és elérhető lesz a főszezonban és azon kívül is!” – írta ki közösségi oldalára Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miután a beruházók ismertették a fejlesztési elképzeléseiket. A politikus bejegyzésében kiemelte: „A helyiek és nyaralók számára egy korszerű szolgáltatásokkal felszerelt nyilvános strand épül. A kikötőfejlesztést úgy kívánják megoldani, hogy utasszállító, menetrend szerinti hajóközlekedés is biztosított lehessen. A kikötő bejárhatósága várhatóan a nyugati mólószáron létesülő sétányon lesz elérhető. A zöld felületek megtartása és a ligetszerű, barátságos, környezetbarát kialakítás a projekt egyik fő prioritása. A fejlesztéssel több száz új munkahely jön létre, és a helyi önkormányzat, ill. vállalkozások bevételei is emelkedni fognak. A területre vezető utak használata, és a területen történő áthaladás – gépkocsival, kerékpárral és gyalogosan is – biztosított lesz a jövőben is. A projekt kiemelt célja, hogy a Balatonvilágostól egykor »kihasított« terület a település aktív közösségi részévé váljon.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában