2023-tól

2021.08.25. 14:47

A világ legmodernebb harcjárműveit gyártják majd a Lynx zalaegerszegi gyárában

Megfelelő ütemben halad a Rheinmetall-csoport és a magyar állam közös beruházásában megvalósuló harcjárműgyár építése Zalaegerszegen. A 2023-ban üzembe álló épületegyüttes a koronavírus-járvány ellenére is folyamatosan épül, hamarosan eléri legmagasabb pontját – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel, miután Palkovics László miniszter látogatást tett a helyszínen.

Zalaegerszeg, 2020. december 17. Lynx gyalogsági harcjármû a zalaegerszegi ZalaZone Jármûipari Tesztpálya fogadóépülete közelében 2020. december 17-én, a Lynx-harcjármûgyár alapkövének ünnepélyes letétele alkalmából tartott bemutatón. A német Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalata által mintegy 60 milliárd forintból épülõ, a kategóriájában legkorszerûbbnek számító Lynx harcjármûveket gyártó üzembõl 218 harcjármû kerül a Magyar Honvédséghez, amelybõl 172-t gyártanak majd le a 2023-ra elkészülõ zalai üzemben. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A közlemény szerint a magyar védelmi ipar újjáépítése a nemzeti önrendelkezés, a magyar és szövetséges védelmi képességek megerősítése szempontjából is indokolt.

Az ágazat összehangolt fejlesztése hozzájárul a munkahelyteremtéshez, a beszállítói láncokon keresztül a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozásához, a külföldi beruházások ösztönzéséhez, a világszínvonalú képzési, oktatási és műszaki rendszerek magyarországi megjelenéséhez, elterjedéséhez

- írták.

Palkovics Lászlót idézve kiemelték: Magyarország a járműipari csúcstechnológiák bevezetése után a magasabb technológiai szintet képviselő védelmi ipart is meg tudja alapítani. „A komoly múltra visszatekintő szektor reneszánszát éli”, 2018 óta mintegy 220 milliárd forint értékű hazai beruházásról született döntés – mondta a miniszter, hozzátéve: a Zalaegerszegen mintegy 60 milliárd forintból épülő Lynx-üzem az új high-tech iparág megteremtésének egyik jelentős pillére, az üzemben a világ legmodernebb páncélozott harcjárműveit gyártják majd 2023-tól.

[embed]https://www.zaol.hu/galeria/a-tervezett-utemben-epul-a-zalaegerszegi-lynx-harcjarmu-gyar/[/embed]

A közlemény szerint Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, a ZalaZone járműipari tesztpálya miniszteri biztosa emlékeztetett: a fejlesztésnek köszönhetően a beszállítókat is beleértve félezer új munkahely jöhet létre. A védelmi ipari beruházások nagyban elősegítik az ország kutatás-fejlesztési innovációs teljesítményének erősítését is – hangsúlyozta, ismertetve:

a több mint 25 ezer négyzetméteres Lynx-gyártócsarnok szomszédságában működő tesztpálya off-road elemekkel bővül, az első ütemet a nyáron adták át, a ZalaZone így egyre gazdagabb kínálattal áll a járműfejlesztők rendelkezésére, hiszen az elektromos és önvezető gépkocsikon túl már drónok és harcjárművek kipróbálására is alkalmassá válik.

Háry Andrást, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatóját idézve azt írták: a több mint 14 méter belmagasságú Lynx-gyárban összesen 280 oszlopot állítottak fel a közelmúltban. A csarnokban 10 és 25 tonnás daruk mozgatták az alkatrészeket, a közeljövőben megtartják a gyár bokrétaünnepségét is – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!