Versenyképes termékek

2020.12.16. 16:47

Újabb tizenegymilliárdért indulnak egészségipari beruházások

A járvány okozta válság megmutatta, hogy a gazdaság sérülékenysége csak úgy csökkenthető, ha a világpiacon is versenyképes termékek gyártását szorgalmazza a kormány. Az egészségipart támogató költségvetési források így többszörösen megtérülhetnek – hangsúlyozta Varga Mihály az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretében született három újabb szerződés aláírását követően.

Varga Mihály pénzügyminiszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. november 23-án.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a Masterplast Kft., a Molar Chemicals Kft. és a Vajda-Papír Kft. 9,2 milliárd forintos támogatást kap, és ezzel 11,4 milliárd forintnyi beruházás valósul meg tájékoztatott a pénzügyminiszter.

A kormány a koronavírus-járvány első hullámát követően döntött arról, hogy kiemelten támogatja az egészségipart szögezte le Varga Mihály. Mint fogalmazott: a legfontosabb törekvés az, hogy Magyarország ne kerüljön kiszolgáltatott helyzetbe ezen a téren sem, így óvható meg biztonsággal az emberek egészsége. A beruházások a szükséges termékek beszerzését jóval egyszerűbbé és olcsóbbá teszik hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A Masterplast Kft. mintegy 9,5 milliárdos fejlesztését 7,5 milliárd forinttal támogatja a kormány. A beruházás a szájmaszkok, a védőruhák és az egészségügyben használt higiéniai eszközök alapanyagának előállítását, a kapacitások bővítését teszi lehetővé.

A Molar Chemicals Kft. 880 millió forintból a fertőtlenítőszer-gyártási és a gyógyszeralapanyag-ellátási kapacitását növeli. A projekthez az ETP révén közel 700 millió forint állami forráshoz jutott a vállalkozás.

A Vajda-Papír Kft. higiénikus és csíramentesített zárt csomagolású maszkok gyártását indíthatja el a kormány egymilliárd forintos támogatásával.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában