Hátborzongatóan pontos

2022.06.21. 22:18

Durván betalált az elhunyt meteorológus jóslata a nyárra

Ismét jól jelzett a Dávid-naptár.

Másodfokú hőségriadóra készülhetünk! Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ugyanis szombaton, vasárnap és hétfőn is a minimum 19, a maximum 36 fok lehet, azaz – ha a prognózis valósnak bizonyul – a középhőmérséklet három napon át meghaladja a 25 fokot!

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Mivel jár a másodfokú hőségriasztás?

A II. fokozatú riasztás esetén – mivel a magas napi átlaghőmérséklet környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára – megtörténik az egészségügyi ellátórendszer riasztása, illetve a lakosság, az önkormányzatok és az együttműködő szervezetek tájékoztatása.

Ismét jól jelzett a Dávid-naptár!

Két hónappal ezelőtt a nyíregyházi mérnök, Dávid Mihály időjárási naptára alapján azt írta a Ripost: június 20. után beköszönt az igazi nyár! És lám, a tömegvonzás alapú időjárás előrejelzés ismét bevált az amatőr meteorológustól!

Dávid
Fotó: Oláh Tibor

Itt a kánikula és június harmadik harmadában aligha megy 10 fok alá a hőmérséklet éjszaka, nappal azonban rendszeresen meghaladja majd a 30 fokot. (A Met.hu prognózisa szerint kedden 31, szerdán 32, csütörtökön 33, pénteken 34, majd azt követően hétfőig 36 fokos hőmérsékleti maximumra számíthatunk!)

Július második felére még nagyobb kánikula várható

Medárdkor sok helyen esett az eső és a Dávid-naptár is záporokat, zivatarokat jelez, így az esernyőt jó lesz ismét kéznél tartanunk szerdától és azt követően, de az eső nem hoz jelentősebb lehűlést. Dávid Mihály prognózisa szerint egész júniusban nyaralóidő lesz, szerencsések, akik most vették ki a szabadságukat.

Persze később is lesz még jó idő, a nyár a Dávid-naptár szerint is igen forrónak ígérkezik. A legnagyobb kánikula július második felére és augusztus elejére várható.

Februárban elhunyt Dávid Mihály, aki 1974-ben tette közzé először tömegvonzás alapú, az úgynevezett „légdagály” jelenségét alapul vevő időjárási számításait és a 2022. évi előrejelzése volt az ötvenedik naptár. A magánmeteorológus becslése szerint prognózisa évente 200 ezer emberhez jutott el. Dávid Mihály 85 éves volt, hamvait március 7-én búcsúztatták a Sóstói tó szigetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!