Figyelem!

2022.06.10. 21:19

Azonnal orvoshoz kell menni, ha ezt látjuk kullancscsípés után

Az enyhe teleknek köszönhetően egyre jobban elszaporodott ez az élősködő, ami több súlyos betegséget is terjeszthet.

Sokan halálra rémülnek, ha kullancsot találnak magukban, és nem alaptalanul, hiszen olyan súlyos betegségeket is terjeszthet ez az élősködő, mint az agyvelőgyulladás vagy a Lyme-kór. Egy egyszerű csípéssel még felesleges orvoshoz menni, hiszen magunk is el tudjuk távolítani szakszerűen a kullancsot a megfelelő eszköz és tudás birtokában; ám ha a csípés után ezeket a tüneteket tapasztaljuk, akkor érdemes késlekedés nélkül segítséget kérni - írja a Ripost.

1. Láz

A kullancscsípés utáni néhány napban – egy héten belül jelentkező láz mindenképpen orvosi vizsgálatot igényel, hiszen ezt okozhatja elfertőződött csípés, de súlyosabb esetben a kullancs-encephalitis, a kullancs okozta agyvelőgyulladás is lehet a hátterében. Utóbbi esetben a láz eleinte enyhe, majd pár nap múlva magas lesz, és olyan tünetekkel társul, mint az erős fejfájás, szédülés, hányás, izomfájdalom.

2. Körkörös bőrpír 

A céltáblára emlékeztető kipirosodás a Lyme-kór jellegzetes bőrtünete, ami nem csupán a csípés helyén, hanem a testen bárhol megjelenhet. Sokszor a betegségnek semmi egyéb tünete nincsen hosszú időn át, csak a bőrelváltozás. Bár allergiás reakció is okozhatja ezt az elváltozást, minden esetben forduljunk vele orvoshoz. 

Mit tegyünk kullancscsípés esetén?

  • Kirándulás, természetjárás után mindig nézzük át magunkat, ahogyan akkor is, ha csupán egy városi parkban jártunk, hiszen sokszor ott is előfordulhat kullancscsípés. Minél hamarabb távolítsuk el a kullancsot, mert ezzel csökkenthetjük a fertőzésveszélyt.
  • Rengeteg házipraktika kering a köztudatban arról, hogyan kell kiszedni a kullancsot, de ezek veszélyesek, hiszen öklendezésre késztetik az élősködőt, így pedig megnő a fertőzés kockázata. Olajat, zsírt, krémeket stb. ne használjunk az eltávolításhoz, elég egy csipesz – a legjobb a patikában kapható, erre a célra kifejlesztett kullancscsipesz, de ha nincs ilyen otthon, egy szemöldökcsipesz is megteszi.
  • Fontos, hogy eltávolítás közben ne nyomjuk meg az állat testét, hiszen ezzel is kórokozókat juttathatunk a vérbe.
  • Fogjuk meg a csipesszel a bőrhöz közel a kullancsot, majd határozott, de lassú mozdulattal kezdjük el húzni. Közben álljunk meg pár másodpercre; ez alatt a kullancs magától elereszti a bőrt, így nem szakad be a feje. Ha ez mégis megtörténne, akkor pár nap múlva magától kiesik a bőrből a beszakadt rész, felesleges kipiszkálni.
  •  A csípés helyét ne fertőtlenítsük, mert a fertőtlenítőszer helyi bőrirritációt okozhat, ami miatt Lyme-kór gyanúja merülhet fel.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!