Kiderül az igazság?

2022.05.10. 07:05

Hódi Pamelán és Mazsin múlik, hogy megtudjuk, hogyan halt meg Berki Krisztián

Berki Krisztiánt nem gyilkolták meg. Egyelőre mindössze ennyi biztos. Azt azonban, hogy pontosan mitől halt meg, lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni. Legalábbis hivatalosan, első kézből nem. Azt ugyanis csak a jogutódokkal közlik majd. Berki Krisztián volt és jelenlegi felesége kezében van a döntés, hogy felhatalmazzák-e a rendőröket, hogy részleteket közöljenek.

Pénteken reggel, 41 évesen meghalt Berki Krisztián. A holttestét reggel, az erkélyen találta meg a kislánya, aki az édesanyját hívta. Az eset óta továbbra sem lehet tudni, hogy mi is történt pontosan, miben halt meg Berki Krisztián.
Ami biztos, hogy a rendőrség kizárta az idegenkezűséget, vagyis nem gyilkosság történt, ezért közigazgatási eljárásban vizsgálják az esetet.Ebből pedig az következik, hogy az újságírókkal nem fogják közölni a halál pontos okát.

Lichy József az Origónak elmondta, hogy mivel közigazgatási eljárásban vizsgálják az esetet, így nem nyilvános, valamint személyiségi jogok kötik a rendőröket.
A közigazgatási eljárás azt jelenti, hogy a bűncselekmény lehetőségét kizárták. Magyarul akkor természetes halál vagy öngyilkosság történhetett, harmadik lehetőség nincs. Ez például lehet kábítószer-túladagolás is– mondta az ügyvéd.
Ezenfelül közigazgatási eljárásnál a halott személyiségi jogai sokkal érzékenyebben érvényesülnek, mint egy bűnügyi eljárásban. Berki Krisztián, mivel meghalt, ilyen értelemben jogképességgel nem rendelkezik, mert a halál pillanatában ez megszűnik. De vannak jogutódai, örökösei.
A lányai és a felesége a jogutódai. Egy ilyen eljárásban a halottnak bármilyen személyiségi jogot érintő információt csak a jogutódok hozzájárulásával lehet közölni. Kiskorú gyerekekről van szó, így az anya jogosult hozzájárulni ahhoz, hogy a rendőrség bármit közöljön. A két hölgy tud a gyerekek nevében eljárni” – mondta dr. Lichy József. Vagyis a közös, kiskorú gyermekük miatt Hódi Pamela is Berki Krisztián jogutódjának számít, mivel ő járhat el a kislánya helyett.
Ilyen esetben a jogutódok hozzájárulása nélkül sem a rendőrség, sem a más szervek nem közölhetnek semmit, még a halál okát sem. Ha a jogutódok, vagyis a gyerekek vagy a felesége közül csak az egyikük is megtagadja, hogy a hatóságok közöljenek valamit az esetről, akkor nem tehetnek semmit. Azonban ez csak a hatóságokra vonatkozik, egymás irányába nincsenek így elkötelezve.
Ha az egyikük úgy dönt, hogy erről beszélni akar, akkor megteheti, és semmilyen jogi fenntartás nem érheti a másik részéről. A jogutódok ilyen értelemben egyformán, egymás mellé rendeltek, nincs különbség. Ha bármelyikük úgy dönt, hogy megszólal, akkor elmondhatja– tette hozzá az ügyvéd.

Ezek szerint csak akkor tudhatjuk meg, mi okozta Berki Krisztián halálát, ha azt Berki Mazsi vagy Hódi Pamela elárulja.Ahogyan azt az Origo elsőként megírta, pénteken reggel több rendőrautó és egy mentő ment ki Berki Krisztián házához. Nem sokkal később a felesége, Berki Mazsi is megérkezett, valamint a volt felesége, Hódi Pamela is.
A rendőrök az Origónak időközben elmondták, hogy egy haláleset miatt helyszínelnek, az idegenkezűség nem merült fel.


Berki Krisztián a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon tavaly nyáron. Fotó: Szabó Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában