Jó tudni

2022.02.03. 07:31

Tiszta vizet öntött a pohárba a szakértő: Nem mindegy, mikor tesztelünk az omikron-hullámban

Dr. Mangó Gabriella háziorvos arra hívja fel a figyelmet: aki korábban átesett a Covidon, az is könnyedén elkaphatja az omikront. Emellett pedig azt is kiemeli: tesztelni inkább a tünetek megjelenése utáni 3. naptól érdemes.

Az omikron variáns egyre gyorsabban terjed szerte a világon, a fertőzöttek száma pedig folyamatos rekordokat dönt az eddigi járványhullámokhoz képest. Dr. Mangó Gabriella háziorvos a közösségi oldalán osztotta meg eddigi tapasztalatait a jelenlegi fertőzéshullámmal kapcsolatban.

Dr. Mangó Gabriella elmagyarázza, milyen tünetek jelentkezésekor kell omikronra gyanakodnunk Fotó: Markovics Gábor

Kiemeli: amennyiben decemberben már átestünk a koronavírus-fertőzésen, de ismét legyengültnek érezzük magunkat, hátfájásra panaszkodunk, kínzó fejfájás gyötör minket, illetve reflux tüneteit tapasztaljuk, akkor fennáll a lehetősége, hogy megfertőződtünk a variánssal. Továbbá hányinger, hasmenés és egyéb idegrendszeri problémák megjelenése esetén is felmerül az omikron fertőzés gyanúja. Az omikron variánst enyhe lefolyásúnak tartják, de a doktornő szerint érdemes ellenőriznünk az oxigénszintünket, mert bizony képes ez is súlyos tüdőgyulladást okozni. 

A szakember mindemellett arra is felhívja a figyelmet, hogyaz omikront a tesztek inkább az első tünetek utáni 3. naptól mutatják ki,ezért akinek a fent említettekhez hasonló tünetei vannak, annak érdemes otthon maradni, kerülni a közösséget, és a tesztet inkább majd a harmadik naptól megcsináltatni, mert az hoz biztos eredményt. Mindehhez pedig azt is hozzátette, hogy a vakcinák elég jól vizsgáznak az omikronnal szemben is, valamint hamarosan hazánkban is elérhető lehet a Pfizer új koronavírus elleni gyógyszere, amelyhez a doktornő nagy reményeket fűz - írja a Bors.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!