Ország-világ

2021.01.07. 15:30

Elképesztő! Tapasz válthatja ki a koronavírus elleni oltást

Van remény azok számára is, akik rettegnek a tűtől.

Forrás: Shutterstock

Elképesztő újdonsággal rukkoltak elő brit tudósok. A jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinatapasz azok számára nyújt lehetőséget a koronavírus elleni oltás beadatására, akik nem kedvelik a tűket, vagy egyszerűen a teljesen fájdalommentes megoldás mellett döntenének – írja a BBC alapján a Bors.

Az apró szilikonból készült eszköz mikrotűkkel fecskendezi be a koronavírus elleni oltóanyagot a bőrbe, ráadásul képes monitorozni a dózis sikerességét.

A Swansea Egyetem tudósai által fejlesztett tapasznak 24 órán keresztül kell a bőrön maradnia.

A vakcinatapasz alkalmazása során vizsgálható, miként termelődik az ellenanyag a szervezetben – ezt az eszköz képes lesz észlelni. Az eljárás olcsó, ezért nagyban megkönnyítheti a későbbi járványok hatékony kezelését – nyilatkozta a BBC Newsnak dr. Sanjiv Sharma, a kutatás vezető oktatója, majd folytatta:

A későbbiekben az eszköz más fertőző betegségek elleni vakcinák beadásában is alkalmazható lesz.

A projekt még csak kezdeti fázisban tart, a kutatócsoport azonban azt reméli, hogy márciusra már tesztelhető lesz a tapasz első prototípusa.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!