Ország-világ

2020.10.05. 09:36

Állva utazott a busz tetején egy férfi Budapesten (videó)

Az életveszélyes mutatványért akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat.

Budapest, 2020. január 4. A BKK menetrend szerint közlekedõ autóbusza hajt fel a Lánchídra a Clark Ádám térrõl 2020. január 4-én. Nem hajthatnak át a Lánchídon turistabuszok és teherautók, mert a közelmúltban elrendelt hídvizsgálati állapotjelentés megállapította, hogy az eddigieknél szigorúbban kell betartani a hídra vonatkozó súlykorlátozást. A BKK buszaira a tilalom nem vonatkozik. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

Fotó: Máthé Zoltán

Egy fiatal a 105-ös busz tetején utazott Budára az esti órákban. Az esetet a Blikk munkatársának videója alapján az Origo is megírta.

A férfi a Clark Ádám téri megálló után sem mászott le, a budai Váralagútban már két lábon állt a busz tetején.

„Épp szálltam fel a buszra a Széchenyi István téren, amikor észrevettem, hogy egy srác a megálló szerkezetének tetején lapít, majd átugrik a busz tetejére.

Meg sem fordult a fejemben, hogy ott marad. A busz átment a Lánchídon, majd amikor leszálltam a Clark Ádám téren, akkor láttam meg, hogy még mindig ott van.

Míg állt a busz a megállóban, néhány haverja lepattant, nevetgéltek a fent fekvő fiúval, majd indulás előtt visszaszálltak és mentek tovább” – mesélte a Blikk munkatársa, aki szerint a Clark Ádám téri körforgalomban még rendes utasként, kapaszkodva is sokszor kihívás talpon maradni.

A lap szerint a BKK-hoz nem érkezett bejelentés, azonban megkeresésük után megvizsgálják majd a busz fedélzeti kamerájának felvételeit.

„Az utazásnak ezen módja fokozottan balesetveszélyes, az elkövető pedig a saját testi épségén kívül a megbízható és biztonságos közlekedést is veszélyezteti”

– írta a BKK a lapnak. A közúti közlekedési szabályok megsértése pénzbírságot vonhat maga után.

„Amennyiben valaki nem a jármű kocsiszekrényében utazik az erre kijelölt helyen, az a KRESZ járművek utasaira vonatkozó szabályait sérti meg”

– mondta a Blikknek a Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékese, ám hozzájuk sem érkezett bejelentés az ügy kapcsán.

Alapesetben az úgynevezett „tujázás”, illetve a járműre egyéb módon felkapaszkodva (például tetőn) történő „utazás” szabálysértés, amely miatt tettenérés esetén helyszíni bírság (50 000 forintig), vagy szabálysértési eljárásban pénzbírság (150 000 forintig) szabható ki.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!