HAON - PR cikk

2019.01.25. 13:53

Akciók, leárazások, kuponok: kinek és miért éri meg, és mire figyeljünk?

Címkék#alh_haon

<strong>Szinte nincs olyan időszaka az évnek, amikor ne lenne valamilyen csábító akciós ajánlat a legtöbb üzletben. Felmérések igazolták, hogy – főleg ünnepek és más jeles alkalmak időszakában – az emberek többsége rutinból vásárol és gyorsan. Az akciók elsősorban a vásárló pszichéjére hatnak, egy nagyobb akciós felirat láttán a legtöbben úgy érezzük: az ajánlat segít a probléma megoldásában. Ez a pszichológiai fogás pedig a legtöbbször elegendőnek tűnik, ahhoz, hogy töb­bet fi­zes­sünk ugyan­azért! Mégis kinek és miért éri meg az akció? Mire figyeljünk a leárazásoknál illetve kuponos vásárlásnál?</strong>

Szinte nincs olyan időszaka az évnek, amikor ne lenne valamilyen csábító akciós ajánlat a legtöbb üzletben. Felmérések igazolták, hogy – főleg ünnepek és más jeles alkalmak időszakában – az emberek többsége rutinból vásárol és gyorsan. Az akciók elsősorban a vásárló pszichéjére hatnak, egy nagyobb akciós felirat láttán a legtöbben úgy érezzük: az ajánlat segít a probléma megoldásában. Ez a pszichológiai fogás pedig a legtöbbször elegendőnek tűnik, ahhoz, hogy töb­bet fi­zes­sünk ugyan­azért! Mégis kinek és miért éri meg az akció? Mire figyeljünk a leárazásoknál illetve kuponos vásárlásnál?

Nem minden „akció” jelent leárazást!

Azt a legtöbb vásárló már hazánkban is megtanulta, hogy amikor akciós termékekkel, kedvezményes vásárlási lehetőséggel találkozik valamelyik üzletben, legyen résen.  Az üzletek sokszor ígérnek akciót, ám sok esetben az árengedmény csak a százalékos mutatóban tűnik jelentősnek. Nem egyszer fordul elő olyan eset, hogy  a boltok akciónak álcázva a korábbiakhoz képest is drágább árfekvéssel kínálja ugyanazt azt árut, terméket vagy éppen is szolgáltatást. Tény ugyanakkor az is, hogy akciók során sokszor ténylegesen leárazott termékhez is könnyen hozzájutnak. Sokan használják az ilyen akciók felfedezéséhez a Kimbino oldalhoz hasonlófelületeket, amelyek az esetek túlnyomó többségében valóban a legújabb és legnépszerűbb akciós újságokat gyűjtik össze és tárják a leárazott termékek széles skáláját a vásárló elé.

A tapasztalatok azt mutatják: a legtöbb akció valóban leárazás!

 A különböző boltok és webshopok többségében valóban számos olyan akció van, amely ténylegesen kedvező, így érdemes elgondolkozni a vásárláson. Élen járnak ebben a legnagyobb hazai élelmiszerboltok is, többek között például a Lidl szórólapjának tartalma megfelel a valóságnak. Nem árt tudnunk ellenben, hogy a Lidl, a Spar, vagy éppen a Müller akciós újságokban – mint általában – a terméket ábrázoló képek csak illusztrációk és az akciós árakat a feltüntetett értékesítők hivatalos forrásaiból veszik át. Különösen az elektronikai cikkeknél nagyon gyakori eset, hogy a 30–70 százalékos kedvezménnyel szemben az akció mértéke lényegesen alacsonyabb, sőt, az sem egyedi eset, hogy egy árucikk a szűk készlet miatt csak nagyon rövid ideig érhető el akciósan.

Kuponhasználat csak a tudatos vásárlóknak éri meg

A kuponok régóta létező promóciós ajánlatok és tulajdonképpen megszámlálhatatlan variációjú marketingfogások jól bevált eszköztárába tartoznak. A kuponok lehetnek valóban előnyösek a vásárlók számára, de olyan eszközzé is válhatnak a kereskedelemben, melyek segítségével sikeresen lehet manipulálni a vevőket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy amennyiben a kuponok tudatos machináció eszközei, többnyire működnek, mivel a vásárlók többsége nem akar lemaradni a nagyszerű lehetőségről. Azoknak érdemes tehát elsősorban a kuponok adta kedvezményeket kihasználni, akik tudatosak és alaposak.

Ezekre ügyelj, ha akciós terméket vásárolsz!

Mielőtt akciós terméket vásárolunk meg, kicsit kutakodjunk. Has már ott állunk az üzletben, okos telefonunk segítségével például végezhetünk egy gyors piackutatást. Hol mennyibe kerül az a termék, amelyet meg szeretnénk vásárolni, tehát semmiképpen ne dőljünk be első látásra a magasnak tűnő kedvezményeknek. Különösen óvatosnak kell lennünk akkor, amikor az interneten keressük a kedvezményeket. Ha egy mód van rá, semmi esetre se vásároljunk ismeretlen weboldalon, illetve ha mégis így döntünk, a vásárlás előtt mindenképpen keressünk vásárlói értékeléseket.

- PR cikk -

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!