HAON - Legfontosabb

2018.11.14. 08:01

Negyed évszázada lett újra város Polgár

Polgár - A 7. hajdúváros idei éve a városi rang visszanyerése jegyében zajlott.

Polgár - A 7. hajdúváros idei éve a városi rang visszanyerése jegyében zajlott.

Megtelt a házasságkötő terem a múlt pénteken Polgáron, ugyanis kihelyezett ülést tartott a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlése. Az esemény egyben a település várossá válásának 25 évfordulójához kapcsolódó ünnepségsorozat zárása is volt: 275 év után 1993-ban lett újra város Polgár.

Tóth József polgármester köszöntője után Tiba István, a térség országgyűlési képviselője gratulált a településnek, s kiemelte, hogy bár más politikai oldalhoz tartozik a település polgármestere és a parlamenti képviselője, futballnyelven szólva „más csapatnak szurkolnak”, de ez nem akadályozza meg a közös munkát, csupán négyévente éleződik ki az eltérő világnézet, ám utána a cél a helyi fejlődés további fenntartása, ami sikerrel zajlik.

Aktuális fejlesztések

A képviselő hozzátette, a város komoly ipari parkkal rendelkezik, többek között ennek további fejlesztése is közös célkitűzés. A közgyűlés tagjai egyébként az ülést követően több más esemény között ellátogattak a város ipari parkjába, ahol megtekintették az egyik cég gyártócsarnokát, amely gerenda alapú faházszerkezeteket készít.

Tóth József polgármester köszöntötte az ülés résztvevőit a polgármesteri hivatal dísztermében, majd bemutatta a város újkori történelmét és az önkormányzat aktuális fejlesztéseit a hallgatóságnak, akik között több megyei településvezető is tiszteletét tette.

– Városunk az utak találkozásában fekszik. Nem a kelet kapuja már, hiszen több autópálya-kapcsolattal is rendelkezik. Sajátos település, amelynek megélhetését régebben a mezőgazdaság adta, újabban főleg Polgár és Tiszaújváros kapcsolata, az üzemek adják, átrendeződtek a foglalkoztatási viszonyok. Egyre több a betelepülő vállalkozás az ipari parkunkba, amely magával hozza a szakképzett munkaerő igényét. Úgy látom, létszámában inkább, a szakértelmet illetően kevéssé áll rendelkezésre munkaerő – fogalmazott a városvezető. Hozzátette, a pezsgés érződik a lakásárak emelkedésén, sőt azon is, hogy egyre több albérletre van szükség. Az önkormányzat a lakhatás támogatására, a helyben maradás erősítésére kidolgozta programját csok+Polgár néven, amely lakás építéséhez, vásárlásához, felújításához ad segítséget.

Lakásvásárláshoz

– A képviselő-testület elfogadott egy lakáscélú támogatásról szóló önkormányzati rendeletet. Ennek értelmében lakásépítés, lakásvásárlás esetén támogatásra jogosultak azok, akik nem rendelkeznek lakástulajdonnal, állandó lakáshasználati joggal és az elmúlt 5 éven belül nem is rendelkeztek. Támogatásban részesíthetők azok az igénylők, akik Polgár város közigazgatási területén új lakást építenek, új vagy használt lakást vásárolnak. A támogatás mértéke új lakás építése, vásárlása esetén maximum 2 millió forint, amely nem haladhatja meg az elismert építési költség, illetve a vételár 10 százalékát. Használt lakás vásárlása esetén maximum 1 millió forint, ami nem haladhatja meg a használt lakás vételárának a 20 százalékát – tudtuk meg.

Az idei évben kifizetett támogatási összeget – 66 családnak összesen 25 millió forint – biztatónak ítélték meg, s remélik, a 2015 óta megfigyelhető lakosságszám-stabilizálódás folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!