HAON - Kultúra

2018.10.29. 13:28

Irinyi és Vulcan ma is a kapocs Létavértesen

Létavértes - A könyvbemutatóra az országhatár túloldaláról is érkeztek jeles személyiségek.

Létavértes - A könyvbemutatóra az országhatár túloldaláról is érkeztek jeles személyiségek.

– Huszonnegyedik alkalommal tartotta meg az Irinyi-Vulcan nap rendezvényét a Létavértesi Román Kulturális Egyesület és a Létavértesi Román Kisebbségi Önkormányzat a napokban – mondta köszöntőjében Krizsán Gábor, a két szervezet elnöke. Az emlékünnepségre több vendég érkezett Nagyváradról, Székelyhídról és Debrecenből is.

Liturgia, koszorúzás

Erre az alkalomra ütemezték a pályázati forrásból és önkéntes támogatók felajánlásából megjelent „Etnikai és családi kapcsolatok Irinyi János és Iosif Vulcan” című 200 oldalas kétnyelvű könyv bemutatóját. A gazdag források felhasználásával összeállított kötetet dr. Erdei Gábor egyetemi adjunktus, a kiadvány szerkesztője, dr. Szálkai Tamás főlevéltáros, az Irinyi családról szóló fejezet szerzője, valamint dr. Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum főigazgatója, egyetemi professzor és dr. Florian Ardelean, egyetemi adjunktus, muzeológus, a Iosif Vulcanról írt fejezet szerzői ajánlották a megjelentek figyelmébe.

– A könyv dokumentalista jellege a most közreadott levéltári források felhasználásával a jövőben tovább színesíthető – nyilatkozta Szálkai Tamás.

A résztvevők együtt érkeztek a görögkatolikus templomban tartott hálaadó liturgiára, majd koszorút helyeztek a templomkertben nyugvó Iustin Popfiu lelklész, teológus sírjánál, a városközpontban lévő Iosif Vulcan emléktáblánál és az Irinyi család sírkertjében. A programot közös vacsora és kötetlen beszélgetés zárta.

- Turóczi Barnabás -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!