HAON - Kultúra

2018.03.28. 14:43

Egy színnel akár tízet is meg tudtak festeni

Pocsaj - Húsvét előtt egy héttel tojásért mentek a temetőbe.

Pocsaj - Húsvét előtt egy héttel tojásért mentek a temetőbe.

Tojásfestés krepp-papírral, hagymahéjjal, kenyértésztából sült fonott zsemle – ez volt a locsoló legények jutalma a régmúlt időben. Czeglédi Győzőné pocsaji lakos, aki nemrég töltötte a 75. évét, mesélt a fiatalkora húsvétjáról.

– A legények már felhúzták a kútból a vizet előre, hogy azzal locsolhassanak bennünket, lányokat. Jól eláztunk, jutalmul nagyanyáink kenyértésztából sült fonott zsemlefélét adtak a legényeknek. Aztán olyan is volt, hogy kalácstésztából baba alakot fontak, ezt sütötték meg, ez volt a jutalom a locsolásért a fiúknak.

– A tojást én hagymahéjjal, krepp-papírral – zöld, piros, kék színnel – festettem, forró, főtt tojásokat beletettük üvegbe, amiben forró víz és ecet volt, és a beáztatott krepp-papír. Szépen befogta a tojást. Egy színnel akár tíz tojást is meg tudtunk festeni – mesélte el Ancsa néni. – Másik érdekes is dolgot említek, hogy húsvétra egy héttel, kishúsvétkor a jómódúak a temetőben kenyérszakajtó kosárból festett tojást adtak a gyerekeknek. Mi gyerekek, ott vártuk a tojást, ez egy szokás volt, emlékezvén így az elhunyt hozzátartozókra – emlékezett vissza Czeglédi Győzőné.

- Nagyné Kelemen Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!