HAON - Jegyzet

2008.04.09. 08:00

Egy nagy túró jut nekik

<p>Minden vállalatnál lehet találni minimum két olyan embert, aki elégedett a fizetésével; a főnök a beosztottéval, a beosztott pedig a főnökével…Petneházi Attila jegyzete</p>

Minden vállalatnál lehet találni minimum két olyan embert, aki elégedett a fizetésével; a főnök a beosztottéval, a beosztott pedig a főnökével…
A régi vicc annak kapcsán ötlött föl bennem, hogy olvastam valahol: a hazai cégek több mint egyharmada áprilisban emeli a fizetéseket (de ők legalább emelik), és bár az előre meghatározott mértéket vélhetően teljesítik, a forint gyengüléséből adódó többletterheket biztosan nem kompenzálják.

Gyakran az éppen aktuális adóváltozások függvénye, hogy az év végén vagy az év elején emelik a béreket a munkaadók. A cégeknél a menedzsment ezekben az ügyekben többnyire úgy okoskodik, hogy minekutána az adórendszer folyamatos változtatgatása nem az ő hibájuk, mint ahogy a kormányválságot sem ők idézték elő, a béremelés mértékét elsődlegesen ahhoz szabják, amit a saját vállalatuk gazdálkodása elbír.
A piaci elemzők többsége ma egyébként úgy kalkulál, hogy Magyarországon az idei esztendőben átlagosan 6-7 százalék lehet az éves fizetésemelés mértéke; megkérdezhetik, ez a szám hogy jön ki?

Hát úgy, hogy miközben a dolgozók zömének meg kell elégednie két-három százalékos emeléssel (sokaknak meg a semmivel), a nélkülözhetetlen kulcsembereknek minimum 10 százalék jut.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a magyar munkavállalók többségének idén még kevesebbet ér a pénze. Ők azok, akik (talán éppen természetbeni juttatás gyanánt) immár évek óta tejtermékben kapják a béremelést; egy nagy túró jut nekik…

Petneházi Attila
E-mail:

[email protected]

 

Mennyit dugnak a dolgozók zsebébe?

A pénzromlás üteme, valamint a vállalati és a személyes teljesítmény igen, a kormányválság és a forint gyengülése viszont nem befolyásolja érdemben a cégek béremelési szándékait – állítják szinte egybehangzóan gazdasági elemzők.  

Mennyit tartana ma reális fizetésnek Magyarországon

Megkérdeztük a főtéren sétálóktól mit tartana elfogadható, reális bérnek ma Magyarországon. Volt aki az osztrákokat említette etalonként, volt aki Eu-s béreket tartana elfogadhatónak.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!